Gemeente Vlaardingen


Bruid over oudste drempel van Nederland

08 augustus 2008

Op de meest gewilde trouwdag van dit jaar, 08-08-08, namen Bastin van Hulst en Karen Koevoet als eerste bruidspaar de oudste geconserveerde drempel van Nederland in gebruik. De drempel is gevonden bij de archeologische opgraving van resten van een boerderij uit de vierde eeuw voor Christus en is ingebouwd in de deuropening van de trouwzaal van het Vlaardings Stadhuis.

Loco-burgemeester Peter van der Zwan kan het bruidspaar als eerste feliciteren nadat zij de drempel genomen hebben. (Foto: Angelique van Woerkom) Karen en Bastin hebben elkaar in 2006 ontmoet via internet. Het was hen al snel duidelijk dat ze met elkaar verder wilden. Vrijdag 08-08-08 leidde deze duidelijkheid tot hun ja-woord. Een stap die zij met liefde en enthousiasme samen genomen hebben. Dat straalde ook af van de manier waarop Bastin zijn bruid over de oudste drempel van Nederland heendroeg, samen de toekomst tegemoet.

Romeinen

Drempels hebben sinds mensenheugenis een belangrijke symbolische betekenis. Vandaag de dag kennen we het ritueel dat de bruidegom de bruid over de drempel tilt. De oude Romeinen en zelfs de Grieken kenden al rituelen rondom de drempel. De Romeinen dachten dat ze door de vrouw over de drempel te dragen de demonen uit het huis van de vrouw op een dwaalspoor konden brengen. Ook vermoedden de Romeinen dat het ongeluk bracht als de vrouw over de drempel zou struikelen. Zij dachten dat onder de drempel kwade geesten huisden. Je kon dan maar beter niet op de drempel stappen.

Opgraving

De Vlaardingse drempel is opgegraven door archeologen van de Gemeente Vlaardingen op de locatie 'De Vergulde Hand' (nabij station Vlaardingen-West). Zij troffen de drempel aan bij de ingang van een boerderij uit de vierde eeuw voor Christus. De ontdekte boerderijen waren zo goed bewaard gebleven dat delen van de vloeren en de indeling van de boerderij nog herkenbaar waren. Aan de wandjes van de stalboxen was nog precies te zien waar het vee was gestald. Ook de haard is teruggevonden, waardoor de archeologen weten welk deel van het gebouw het woondeel was. In Vlaardingen zijn zeer veel resten ontdekt uit de IJzertijd. Hieruit blijkt dat er maar liefst 25 tot 35 mensen per km2 woonden. Dat maakt het tot een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland in die periode. In Vlaardingen was het blijkbaar toen ook al goed wonen.

In het Vlaardingse stadhuis uit 1650 gaan jaarlijks ongeveer 350 bruidsparen de drempel over. Elk bruidspaar met z'n eigen verhaal, z'n eigen geluk en liefde. Vandaar het vertrouwen dat ook het volgende bruidspaar dat de trouwzaal betreedt, deze drempel en dat wat daar eventueel onder mocht huizen zal slechten. Liefde overwint immers alles.