Leefbaar Rotterdam



vrijdag, augustus 08, 2008

Leefbaar steunt wethouder Geluk

Wethouder Geluk werd door de rechter teruggefloten voor het versturen van een brief waarin ouders werd opgeroepen hun kinderen naar een andere school te sturen. Onbegrijpelijk, de gemeente moet zo snel mogelijk in hoger beroep gaan zei Leefbaar raadslid Anita Fähmel in een reactie voor Radio Rijnmond.

Het Ibn Ghaldoun is een van de slechtste scholen van Rotterdam en misschien wel van Nederland. Geld bedoeld voor onderwijs verdween in reizen naar Mekka, de onderwijsinspectie omschreef de school als zeer zwak en de gemeente vordert momenteel 1,2 miljoen euro wordt terug vanwege onjuiste besteding. Anita Fähmel heeft zich altijd ingezet voor verbetering van het onderwijs op de slecht presterende Ibn Ghaldoun school en deze herhaaldelijk op de raadsagenda gezet. Toen de beloofde verbetering telkens uitbleef en sluiting door de wethouder niet mogelijk bleek, was het versturen van de brief in kwestie nog de beste optie.

Nu heeft een Rotterdamse rechter besloten dat wethouder Geluk een brief niet had mogen versturen. In de brief werd ouders aangeraden, in het belang van hun kind, op zoek te gaan naar een andere school. Dit ging de rechter te ver omdat dit in vergelijkbare gevallen met andere zwakke scholen niet gebeurd was. Wat kennelijk niet meewoog, was het gegeven dat in die andere gevallen er wel serieuze verbeterplannen waren die effect sorteerden. Vanuit politiek Den Haag klinken nu in elk geval wel bemoedigende woorden om toch vooral door te gaan met de strijd tegen slecht onderwijs.

De rechter daarentegen vindt een rigide interpretatie van de bevoegdheden van een wethouder belangrijker dan de toekomst van de betreffende kinderen en de stad waar zij later een baan moeten vinden.