Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Zwarteweg, Den Haag

8 augustus 2008

Brandweer achterhaalt oorzaak brandlucht en rookontwikkeling

Den Haag- Bij een brandmelding in de Zurichtoren aan de Zwarteweg heeft de brandweer begin van deze middag enig werk gehad aan het achterhalen van de oorzaak van de rook en de waarneembare brand- en schroeilucht. Gedurende dit incident hadden alle aanwezigen de kantoortoren tijdelijk verlaten. Uiteindelijk bleek het te gaan om kortsluiting in een technische ruimte op de vierde verdieping.

Rond kwart over twaalf werd de brandweer voor een automatisch brandalarm in de Zurichtoren aan de Zwarteweg ingezet. Deze automatische melding deed in het gebouw zelf het ontruimingssignaal afgaan, waarop alle aanwezigen het gebouw verlieten. Na korte tijd werd bekend dat er daadwerkelijk brand in het gebouw zou zijn.

Ter plaatse troffen de brandweerenheden op de vierde verdieping een ruimte aan waarin flink rook stond en een brandlucht hing. De ruimte bleek een serverruimte te zijn waarin veel bedrading en electronica aanwezig was. De omliggende kantoren en verdiepingen boven en onder deze ruimte bleken niet bij de brand betrokken.

Omdat geen overduidelijke brandhaard werd aangetroffen, heeft de brandweer diverse mogelijke oorzaken onderzocht, voordat de brand meester kon worden genoemd. Zo heeft de adviseur gevaarlijke stoffen de rook bemonsterd omdat componenten in de rook mogelijk uitsluitsel over de oorzaak konden geven. Het duurde enige tijd voor zeker gesteld kon worden dat kortsluiting in de bekabeling de oorzaak van de rook en brandlucht was. Hierop is de stroom van de betreffende ruimte afgeschakeld tot de technische dienst alle onderdelen heeft nagelopen en zo nodig vervangen.

Toen rond drie uur de oorzaak achterhaald was en verdere ontwikkeling van de kortsluiting was uitgesloten, werden de kantoren weer vrijgegeven.

Melding brandweer : 12.12 Uur
Ter plaatse : 12.17 Uur
Brand meester : 15.04 Uur
Einde incident : 15.29 Uur
Ingezet personeel : 20
Ingezette voertuigen : 8