KNHS


Nederland vijfde in Samsung Super League Dublin

8 augustus 2008
HarrieSmolders-Walnut

DUBLIN (KNHS) - Het Nederlandse springteam is vandaag als vijfde geëindigd in de Samsung Super League wedstrijd in het Ierse Dublin. Het Oranje kwartet nam na de eerste manche nog een derde positie in, maar moest in de tweede omloop te veel terrein prijsgeven.De wedstrijd werd gewonnen door Engeland, dat daarmee Nederland in de tussenstand van de competitie van de tweede naar de derde plaats verdreef. Duitsland gaat aan de leiding, met alleen nog de finale in Barcelona op 21 september in het vooruitzicht.

Nederland's vaste bondscoach Rob Ehrens is reeds in Hong Kong, waar de hippische disciplines van de Olympische Spelen verreden worden. In zijn plaats nam Sven Harmsen (Albergen) de taak van chef d'equipe waar. Harmsen is de Nederlandse bondscoach van de jeugdruiters en had zich een mooier debuut voorgesteld als coach van de senioren, maar heeft niets dan lovende woorden over het concours in Dublin. "We begonnen goed met een derde plaats na de eerste manche, helaas ging het in de tweede manche mis. Aan het parcours lag het zeker niet. Dublin is één van de mooiste concoursen ter wereld. De bodem is super en de Nederlandse parcoursbouwer Rob Jansen had een fantastisch parcours neergezet. Niet extreem hoog, maar wel technisch, waardoor er veel fouten werden gemaakt. Vooral de lijn naar de driesprong toe was niet eenvoudig, waardoor er in die driesprong de nodige fouten ontstonden. Ook twee aparte steilsprongen die in een lus stonden opgesteld waren lastig".

Als eerste Nederlandse combinatie begon Piet Raijmakers (Asten) met zijn Van Schijndel's Curtis goed. In beide manches lieten zij slechts vier strafpunten noteren. Gert-Jan Bruggink (Weerselo) kon dit met Primeval Wings helaas niet evenaren en verliet met acht fout in de eerste manche en twaalf in de tweede omloop de piste. Voor Mathijs van Asten (IJsselsteijn L.) en VDL Groep Castella kwamen in beide manches twaalf strafpunten op het scorebord en dat was twee keer het weg te strepen resultaat. Slotruiter Harrie Smolders (Hooge Mierde) reed met Walnut de Muze een ijzersterke foutloze eerste manche, maar moest in de tweede omloop helaas één springfout incasseren. Een super prestatie, zeker gezien het feit dat geen van de deelnemende combinaties een dubbele nulronde wist te rijden. Harmsen: "Er had zeker meer in gezeten, maar twee ruiters met twaalf strafpunten is gewoon niet goed genoeg. Het is jammer, maar we hebben het alleen onszelf te verwijten".

Met deze scores kwam het Nederlandse kwartet uiteindelijk op een totaal van 32 strafpunten en dat was gewoon teveel. Engeland won met 14 strafpunten de wedstrijd met overmacht en is daarmee Nederland gepasseerd in de tussenstand. De voorsprong van de Engelse ruiters is echter slechts vijf punten en in de finale zijn dubbele punten te verdienen, dus dat biedt nog perspectief. Duitsland werd derde in Dublin en gaat met een redelijk comfortabele voorsprong aan de leiding van het klassement. Gastland Ierland werd tweede en staat nu vijfde in de tussenstand. Voor de ruiters uit Zweden lijkt het vrijwel onmogelijk om degradatie te ontlopen, zij staan het hele seizoen al achtste en daarmee onderaan de ranglijst. Zij hebben bijna acht punten achterstand op Zwitserland, de nummer zeven van dit moment.

Voor de grote Prijs, die aanstaande zondag in Dublin verreden wordt, hebben Harrie Smolders, Piet Raijmakers en Gert-Jan Bruggink zich reeds geplaatst. Voor de twee andere Nederlandse deelnemers, Mathijs van Asten en Jurgen Stenfert (Doesburg) is er morgen nog een kans om zich te kwalificeren.

KNHS Mediavoorlichting,
Persburo Melissen / Jantien van Zon

Meer info zie: www.dublinhorseshow.com

Uitslag Samsung Super League:


1) Groot-Brittannië - 14

2) Ierland - 19

3) Duitsland - 24

4) USA - 28

5) Nederland - 32

- Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Curtis - 4 / 4
- Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings - 8 / 12
- Mathijs van Asten (IJsselstein L.) - VDL Groep Castella - (12) / (12)

- Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Walnut de Muze - 0 / 4
6) België - 35

7) Zweden - 46

8) Zwitserland - 70

Tussenstand na 7 wedstrijden:


1) Duitsland - 47

2) Groot-Brittannië - 39.5

3) Nederland - 34.5

4) USA - 25.83

5) Ierland - 23.83

6) België - 23.5

7) Zwitserland - 20.58

8) Zweden - 12.75

Data van Samsung Super League wedstrijden 2008:

Barcelona 21 september (finale)

Foto Harrie Smolders met Walnut de Muze door: www.melissen.net