Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Aantal woorden: 276

'Jongeren bouwen aan Bronkoor Suriname '

Culemborg, 29 juli 2008

Op 9 augustus vertrekken twintig jongeren vanaf Schiphol naar Suriname voor het project "Tools for development". Van 9 tot 30 augustus geven zij muziekles aan Surinaamse jongeren uit heel Suriname. Deze jongeren leiden in hun eigen parochie of dorp een beginnend jeugdkoor of jeugdband. Zij komen regelmatig samen in een trainingsgroep, 'Bronkoor Suriname' genaamd. Dit is in 2007 opgezet door de Stichting Code-X Music.

De Nederlandse jongeren zullen naast het lesgeven ook landbouwgereedschappen brengen in de binnenlanden en een documentaire van het project maken. Bij terugkomst in Nederland zal de documentaire op verschillende plaatsen worden gepresenteerd, onder andere tijdens een landelijke zangdag op 12 oktober. De bedoeling is om Nederlandse koren en organisaties te stimuleren ieder een startend Surinaams jeugdkoor of band te adopteren.

Code-X Music werkt samen met het Bisdom Paramaribo en het Bisdom Rotterdam om kansarme jongeren in Suriname de kans te bieden zich muzikaal te ontwikkelen.

"Tools for Development" is een initiatief van de stichting Code-X en wordt mede mogelijk gemaakt door Xplore, een programma voor uitwisseling en stages voor jongeren in het kader van draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking.

Code-X Music is nog op zoek naar instrumenten om elke parochie van een volledig combo te kunnen voorzien: dwarsfluiten, drumstellen, saxofoons, keyboards, blokfluiten, djembé's, bongo's en andere percussie-instrumenten zijn van harte welkom. Losse donaties zijn natuurlijk ook welkom op rekeningnummer 4553912, t.n.v. Code-X Music te Culemborg, o.v.v. Instrumentenfonds Suriname. Hiermee kunnen instrumenten worden gerepareerd of aangeschaft en zullen docenten naar het Bronkoor gestuurd worden.

Voor het inschrijven voor de gratis nieuwsbrief Suriname, informatie over adoptie en het aanbieden van instrumenten: www.code-music.nl.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht