Ministerie van Defensie

10-08-2008 10:00

DEGENSCHERMER VERWIJLEN UITGESCHAKELD OP SPELEN

De Olympische Spelen zitten erop voor degenschermer Bas Verwijlen van de Defensie Topsportselectie. De wachtmeester van de Marechaussee werd vandaag in de strijd om een plaats in de halve finale uitgeschakeld door de nummer drie van de wereldranglijst, de Italiaan Matteo Tagliarol. De score was 11-15.

Ondanks zijn eliminatie, schermde de 24-jarige Verwijlen een prima toernooi. In de tweede ronde versloeg hij de Chinees Lei Wang. Die won vier jaar geleden op de Olympische Spelen van Athene zilver en was in 2006 wereldkampioen.
Een ronde later hield Verwijlen, zelf in 2005 de nummer drie van het wereldkampioenschap, de Zwitser Michael Kauter onder de duim.

Solide
Na maanden van punten tellen en pieken op het juiste moment, voldeed Bas Verwijlen begin maart tijdens een Grand Prix in Stockholm aan de kwalificatienorm voor de Olympische Spelen. Hij plaatste zich toen als tweede op de wereldranglijst.
De wijze van plaatsen was omslachtig vanwege de vele wedstrijden in alle uithoeken van de wereld. Toch bleek dit uiteindelijk een solide opbouw. Dat in tegenstelling tot het zonetoernooi, waar schermers slechts één kans hebben om zich te plaatsen.
Verwijlen was vandaag de eerste van de in totaal zeven topsporters van Defensie die op de Olympische Spelen in actie komen. Morgen, maandag 11 augustus, is judoka eerste luitenant Deborah Gravenstijn aan de beurt. Ze komt uit in de tweede ronde van het vrouwentoernooi, in de categorie tot 57 kg. Voor de eerste ronde ontving Gravenstijn een bye. Dat is een vrijstelling waarmee je zonder te spelen doorgaat naar de volgende ronde.

Onlosmakelijk
De Defensie Topsport Selectie bestaat in totaal uit achttien atleten. Ze combineren hun sportieve activiteiten met een maatschappelijke carrière bij de krijgsmacht. Onder het motto âDefensie is topsportâ, laten de militaire topsporters zien dat Defensie en topsport onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.