Politie Groningen

Zondag 10 augustus 2008

Provincie Groningen, 10-08-2008

Groningen: gewond bij aanrijding

Een 36-jarige fietser uit Groningen en een 20-jarige bestuurder van een snorfiets raakten zaterdagmiddag gewond bij een aanrijding op de Nieuwe Ebbingestraat. Het ongeluk ontstond doordat de fietser, zonder hand uit te steken, afsloeg naar de Korreweg. Hij had nog wel achterom gekeken naar een naderende autobus, maar had de achter hem rijdende snorfietser over het hoofd gezien. Beiden kwamen te vallen. De snorfietser werd met onder meer een beenfractuur naar een ziekenhuis vervoerd. Ook de fietser liep beenletsel op en belandde in een ziekenhuis. De politie deed onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Groningen: winkeldief aangehouden

De beveiliging van een tuinzaak aan de Groningerweg zag zaterdagmiddag dat een klant een schuurmachine uit een doos haalde en deze elders in de winkel verstopte. Het personeel van de zaak had al enkele dagen het vermoeden dat de man, een 43-jarige inwoner van Groninger, zich vaker schuldig maakte aan diefstal van voornamelijk schuur- en schaafmachines. De man werd zaterdagmiddag aan de politie overgedragen. Na onderzoek bleek dat er nog een arrestatiebevel tegen de man liep wegens winkeldiefstal in Drenthe. Hij is aangehouden en ingesloten.

Groningen: aanhouding na mishandeling

Een 18-jarige inwoner van Groningen werd zaterdagmiddag aangehouden nadat hij twee vrouwen in een woning aan de Barnsteenstraat zou mishandeld. De slachtoffers zijn zusters van een ex-vriendin van de verdachte. Een van hen (17) werd onwel en raakte grotendeels buiten bewustzijn tijdens het afleggen van een verklaring op het politiebureau, mogelijk het gevolg van de mishandeling. Zij zou door de verdachte tegen het hoofd zijn geslagen en ook zijn geschopt. Het slachtoffer werd vanuit het bureau met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De verdachte is aangehouden en ingesloten.

Groningen: bromfietser botst op bus

Een 19-jarige bromfietser uit Groningen raakte zaterdagmiddag gewond nadat hij op de Stoepemaheerd tegen een autobus was gebotst. De man zou over het trottoir hebben gereden en ter hoogte van een bussluis zijn geschrokken van een auto die daar stond te wachten om op de kruising de Stoepemaheerd in te rijden. De bromfietser begon te slingeren en sloeg met zijn hoofd tegen een passerende autobus. De man smakte vervolgens op de grond. Hij werd met onder meer een gebroken arm en mogelijk schouder- en rugletsel naar een ziekenhuis gebracht. De verkeerspolitie stelde een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Groningen: arrestatie na vernieling en mishandeling

De politie arresteerde zaterdagavond in de Oosterstraat een 25-jarige inwoner van Hoogezand. De man zou op de Stationsweg een 26-jarige man in het gezicht hebben geslagen en mogelijk ook hebben geschopt toen hij op de grond lag. De dader maakte deel uit van een groepje mannen vanwie iemand het nodig vond bij de Museumbrug een voorbijganger met een fiets een duw te geven. Toen de fietser stopte en in discussie ging, werd hij mishandeld. Later op de avond werd bij een winkel aan het Zuiderdiep een ruit ingeslagen. De politie zag op de Oosterstraat een man lopen die aan het signalement voldeed. Hij bleek ook de vermoedelijke dader van de mishandeling. De politie doet nog nader onderzoek omdat mogelijk ook anderen betrokken waren bij de mishandeling.

Groningen: inbreker betrapt

De politie kon zaterdagnacht dankzij een melding van een getuige een inbreker aanhouden. De getuige hoorde glasgerinkel bij een woning aan de Wester Badstraat, nam polshoogte, zag een man via een raam naar binnen klimmen en belde onmiddellijk de politie. De getuige zag even later dat de inbreker er met een televisietoestel vandoor ging. Deze kwam niet ver. De politie ontdekte de inbreker in de omgeving, met de tv. De verdachte, een 33-jarige inwoner van Groningen, werd aangehouden en ingesloten.

Groningen: man wil niet uit politieauto

Een 41-jarige automobilist uit Groningen weigerde zaterdagnacht de politiebus te verlaten waar hij een alcoholcontrole had ondergaan. De man had in eerste instantie op de Paterswoldseweg een stopteken van de politie genegeerd. Uiteindelijk stopte hij op de Palmelaan, vanwaar hij naar de controlepost aan de Paterswoldseweg werd gebracht. Een ademanalyse in de politiebus wees een promillage van bijna 1,6 uit. De man kreeg onder meer een rijverbod opgelegd. De man eiste vervolgens dat hij terug zou worden gebracht naar zijn auto aan de Palmelaan en weigerde de bus te verlaten. Hij werd onder dwang uit de auto gehaald. Buiten rukte hij een portofoon van het uniform van een agent los en rende ermee weg. Achterna gezeten door de agent, smeet hij het apparaat in de bosjes. De Stadjer werd iets verderop achterhaald. De politie gebruikte onder meer pepperspray om hem te kunnen aanhouden. Hij is ingesloten.

Groningen: aanhoudingen na vernielingen

Vier jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar werden zaterdagnacht tegen half vijf aangehouden na een reeks vernielingen. Het viertal liep vanaf de Ebbingestraat en de Noorderstationsstraat richting de Kastanjelaan en vernielde onder meer een verkeersbord. Ze werden door de politie op heterdaad betrapt toen een van hen bij het Noorderstation een ruit van een bushalte intrapte. De ouders van de minderjarige verdachten werden over de arrestaties van hun zonen.

Oosternieland: man verongelukt op motor

Een 35-jarige inwoner van Heiligerlee kwam zaterdagavond om het leven toen hij op de Den Hoornsterweg bij Oosternieland de macht over het stuur van een motor kwijt was geraakt. De man had de motor geleend. Mogelijk omdat hij zich verkeek op het hoge vermogen van de motor, raakte de Heiligerleester de controle over de tweewieler kwijt en smakte hij tegen de weg. De man overleed ter plekke aan hoofd- en inwendig letsel. Hij droeg geen helm. De verkeerspolitie onderzocht de toedracht van het ongeluk.

Leek: kleding weg bij bedrijfsinbraak

Bij een inbraak in een bedrijfsverzamelgebouw op het Industriepark in Leek is zaterdagnacht kleding buitgemaakt. De daders waren het pand binnengedrongen door een deur open te breken. Behalve in een kledingwinkel werden ook in het onderkomen van een fysiotherapeut diverse ruimtes doorzocht. In het pand werden diverse zaken vernield. Afgezien van enkele kledingstukken is nog onduidelijk wat er wordt vermist. De politie doet onderzoek.

Bedum: aangehouden op straat

Een 18-jarige inwoner van Bedum werd zondagnacht in alle vroegte op de Grotestraat in zijn woonplaats door de politie aangehouden. Agenten waren in de straat omdat bij een winkel een ruit was vernield. De 18-jarige bevond zich tussen de omstanders en liep te schreeuwen. De man was duidelijk onder invloed en wilde zich niet legitimeren. Hij werd voor openbare dronkenschap en het niet voldoen aan de legitimatieplicht aangehouden. Onderzocht wordt of de verdachte ook een rol bij de vernieling heeft gespeeld.

Veendam: auto met caravan gestolen

Van een echtpaar uit Veendam dat juist naar een camping wilde, werd zaterdagmiddag voor de deur de auto met caravan gestolen. De combinatie stond zo goed als klaar voor vertrek aan de Langeleegte, de sleutels van de auto in het contact. Terwijl de bewoners nog even wat wilden ophalen, ging een tot nu toe onbekende er met auto en caravan vandoor. De caravan werd later aan de Greveling in Annerveenschekanaal teruggevonden. Een buurtbewoner had gezien dat een onbekende de kampeerwagen achter de auto, een grijze Opel Astra, vandaan koppelde. De politie zag de auto s middags op de Kniggekade in Stadskanaal rijden en er op de Boerveenschemond vandoor gaan. Een zoekactie leverde niets op. In Wedde verdween zaterdagmiddag op nagenoeg identieke wijze eveneens een auto. De bestuurder had de Fiat Panda met sleutels in het contact voor een winkelpand aan de Hoofdweg neergezet. Een getuige zag tegen vijf uur de auto met een onbekende achter het stuur in de richting van Blijham wegrijden.

Noordbroek: man gooit fles in slaapkamer

De politie arresteerde zaterdagnacht een 34-jarige bewoner van Noordbroek. De man zou kort ervoor bij bewoners van De Clinge een fles door de ruit van de slaapkamer van een kind hebben gegooid. Het meisje lag toevallig niet in het bed waar de ruitscherven op terecht waren gekomen. Tussen de betrokken partijen speelt al enige tijd een conflict. Voor de bewoners van De Clinge en hun kinderen is gisteravond slachtofferhulp geregeld.

Usquert: met drank op sloot in

Een 46-jarige inwoonster van Warffum belandde zaterdag met haar auto op de Wadwerderweg in Usquert in een sloot. De vrouw was vlak voor het kruispunt van de Provinciale weg N363 na een bocht rechtdoor gereden. Ze liep geen letsel op. Controle door de politie wees uit dat de automobiliste met een promillage van 1,4 te veel had gedronken. Haar rijbewijs is ingevorderd.