KNHS


Nederlandse dressuurpaarden topfit door keuring

10 augustus 2008
Salinero

HONG KONG (KNHS) - Alle vier de Nederlandse dressuurpaarden hebben de veterinaire keuring zondag perfect doorstaan. Voor allen gold dat ze reeds na eenmaal het met zand bestrooide asfaltstraatje op en neer waren gedraafd het "passed" hoorden uit de mond van hoofdveterinair Leo Jeffcott.

Als eerste werd Exquis Nadine voorgesteld door Hans Peter Minderhoud (Harskamp) en de merrie walste over het keuringsbaantje. De uiterst frisse I.P.S. Salinero van Anky van Grunsven (Erp) werd voorgebracht door Sjef Janssen en de keurig in het Olympische pak gestoken bondstrainer moest hard lopen om de grote passen van Salinero bij te houden. Hunter Douglas Sunrise was ook uiterst fris en zag alles in de piste en op het baantje. Aan de hand van Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) toonde Sunrise zich van zijn beste zijde. Als vierde paard zette Parzival met Adelinde Cornelissen (Beilen) zijn beste beentje voor. Voor deze combinatie zijn de Olympische Spelen nu voorbij. Cornelissen ging mee als reserve en zou, in geval één van de drie reeds voor het team geselecteerde combinaties uitviel, gaan invallen. Dat is nu niet nodig, waardoor het eerste Olympische optreden van Cornelissen beperkt bleef tot amper één minuut. Opvallend fit waren ook de Duitse en de Amerikaanse paarden. Eén paard, Viso van de Braziliaanse ruiter Rogerio Clementino, moet maandag terugkomen voor een tweede keuring. Het paard Forcado van de Portugese ruiter Carlos Pinto werd na een kwartier in de holdingbox te hebben doorgebracht alsnog geaccepteerd.

Bondstrainer Sjef Janssen was na afloop van de veterinaire keuring van mening dat de Nederlandse dressuurcombinaties zeer intensief naar de Olympische Spelen toe hebben gewerkt. "De paarden zijn topfit. De stallen zijn prima en de overige omstandigheden zijn ook uitstekend, al was het beter geweest wanneer we over een paar trainingsringen meer hadden kunnen beschikken. Heel fijn is het dat we volop in de hoofdring hebben kunnen trainen. Er zijn nog een paar wensen, zoals de verwijdering van de videowand, maar of we daar in gezamenlijkheid in slagen zullen we moeten afwachten", aldus Janssen. Over de startvolgorde van de Nederlandse ruiters zijn twee dingen duidelijk. Hans Peter Minderhoud start met Exquis Nadine als eerste en Anky van Grunsven rijdt altijd op de 14de augustus. "We hebben een team van drie combinaties en Anky traint Hans Peter. Als we op woensdag de 13de twee ruiters in de ring moeten brengen (dat is op dit moment nog niet duidelijk) past het niet in de voorbereidingen van Anky om als tweede te rijden. Dan gaat Imke dus als tweede ruiter voor Nederland van start. Hebben we zo geloot dat we met twee Nederlandse ruiters op de tweede dag van de Grand Prix van start dienen te gaan, dan rijdt Anky als tweede en Imke als derde", aldus Sjef Janssen.