Politie Gelderland-Zuid

Nader onderzoek rond vechtpartij

Agenten bedreigd

Tiel, 10-08-2008 o De politie stelt nader onderzoek in naar aanleiding van een vechtpartij zaterdagnacht op de Veemarkt in Tiel. Omstreeks 04.00 uur zagen surveillerende politieagenten daar twee mannen op straat liggen vechten. Ze gingen er meteen op af om te proberen de twee van elkaar te scheiden. Een menigte van ongeveer 30 personen stond eromheen en begon zich ermee te bemoeien. De situatie werd dermate dreigend dat meerdere politie-eenheden, waaronder mountainbikers en een diensthond, voor assistentie ter plaatse gingen. Er zijn drie aanhoudingen verricht.

Een deel van de groep kwam steeds dreigender op de agenten af, terwijl die druk bezig waren de vechtende mannen onder controle te brengen. Meedere personen uitten beledigingen, stelden zich agressief op en probeerden een aanhouding te beletten. De agenten vorderden de groep diverse keren om weg te gaan en zich er niet mee te bemoeien. Eén van hen zag zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Desondanks bleef de situatie zo dreigend dat assistentie van andere politie-eenheden werd ingeroepen. Die waren snel aanwezig. Een hondengeleider probeerde met zijn hond omstanders weg te drijven om voor de collega's, die bezig waren met aanhoudingen, een veiliger werkruimte te creëren.

De twee - voor bedreiging, het niet voldoen aan bevel of vordering en voor belediging - aangehouden personen zijn een 29-jarige en 23-jarige man, beiden afkomstig uit Tiel. De 29-jarige verzette zich hevig. Ook een 26-jarige Tielenaar die zich met het gebeuren bemoeide, werd aangehouden voor belediging. De drie verdachten zijn geboeid naar het politiebureau overgebracht. De 29-jarige is, voordat hij verhoord kon worden, naar een ziekenhuis gebracht ter controle. Inmiddels zijn de drie verdachten verhoord. Zij hebben bekennende verklaringen afgelegd en zijn zondagmiddag in vrijheid gesteld.

Tijdens het politieoptreden raakte een geparkeerde auto beschadigd. Ter plekke spraken agenten al even met de eigenaresse. Zij is verzocht naar het politiebureau te komen voor het regelen van de schade.
Eén van de agenten heeft inmiddels aangifte gedaan van bedreiging en openlijke geweldpleging.

Op zoek naar getuigen
Het politieonderzoek, dat loopt via de Districtsrecherche, wordt voortgezet. De politie is onder meer op zoek naar de twee vechtende mannen, zij zijn gezien de situatie die ontstond nog niet aangehouden. Getuigen van de vechtpartij op de Veemarkt of mensen die anderszins voor het onderzoek relevante informatie hebben, worden verzocht dit door te geven via telefoon 0900-8844.
(08)