Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

22 juli 2008

NEDERLANDERS DANSEN IN HET ZAND VAN SENEGAL

Don t Hit Mama biedt training voor dansers bij vermaarde Germaine Acogny

Op 10 augustus vertrekt een gemêleerde groep van 23 Nederlandse dansers, studenten van dansopleidingen en theatermakers voor een intensieve training van zes weken naar Senegal. Samen met tien Afrikaanse dansstudenten krijgen zij les in het danscentrum L Ecole des Sables van Germaine Acogny, beroemd vanwege haar bijzondere, moderne vorm van Afrikaanse dans.

Danstheater Don t Hit Mama biedt de Nederlandse deelnemers een wereldwijde kijk op dans: zij krijgen de unieke kans om in contact te komen met de werkwijze en visie van Acogny. Die verschilt wezenlijk van westerse dansprincipes maar verhoudt zich er ook mee. Acogny draagt naast haar Afrikaanse roots, multiculturaliteit en fusion in haar hart.

Terug in Nederland passen de dansers hun kennis uit Senegal toe in de eigen praktijk. De resultaten daarvan worden aan het publiek gepresenteerd tijdens Julidans 2009 (30 juni tot en met 11 juli), het zomerfestival van internationale hedendaagse dans rond het Amsterdamse Leidseplein.

Don t Hit Mama haalt inspiratie uit de Afro-Amerikaanse danstradities en de daaruit voortgekomen urban dansstijlen van nu om de werelden van blanke en gekleurde Nederlanders bij elkaar te brengen. Afgelopen seizoen presenteerde het gezelschap GO BIG OR GO HOME. Over de voorstelling schreef Trouw: Fusie van dansvormen leidt tot oogstrelende duetten . In 2006 bood Zwanenmeer Bijlmermeer een gedanste ontmoeting tussen middelbare scholieren uit de Bijlmer en vier dansers van Het Nationale Ballet. De reprise van GO BIG OR GO HOME en een vervolg op Zwanenmeer Bijlmermeer zijn komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien.

De Senegalese Germaine Acogny heeft ruim veertig jaar als danser, trainer en choreograaf in alle continenten gewerkt. Na haar dansstudie in Frankrijk gaf ze leiding aan dansscholen in Dakar en Toulouse. In 1998 richtte ze in Senegal haar eigen dansschool L Ecole des Sables op, waar ze een brug slaat tussen populaire danstradities en hedendaagse dans. In Nederland was ze te zien met de voorstellingen Fagaala en WaxtaaN van haar afromoderne dansgezelschap Jant-Bi. Acogny toert al jaren met haar solo Tchourai en was gastchoreograaf van het door Prins Claus geïnitieerde Buntu Where, a Sahel Opera.

www.donthitmama.nl

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie, interviewaanvragen en beeldmateriaal:

Herrie / Margo van der Valk

info@herrieschoppers.nl

T: 020-486 82 12 of 06-2499 3051