Gemeente Medemblik

Fietstocht Leekerlanden Wognum

Op zondag 10 augustus start om 10.00 uur een fietstocht rond Wognum voor volwassenen o.l.v. IVN-gids Ton Groen. Verzamelen bij Waterberging Leekermeer, postcode 1687 TB. Ruim twee uur op de pedalen via de Kleine Zomerdijk, vogelgebied Kerkepolder en de nieuwe waterberging Leekermeer waar veel vogels te zien zijn.

Een prachtige route waar rust en ruimte nog volop aanwezig zijn. Onderweg zijn er diverse stops, want over dit oude veenweidegebied valt veel over de flora en fauna te vertellen. Zorg voor proviand onderweg en neem - als u die heeft - een verrekijker mee. In verband met de groepsgrootte is opgave vooraf nodig bij Ton Groen, tel: 0229 - 219252.

Toelichting
Met het oog op de zogenaamde verruwing van het klimaat (o.a. pieken in de neerslag) wordt de aanleg van waterberging noodzakelijk geacht door het Hoogheemraadschap. De veranderingen die waterberging veroorzaakt, brengen kansen en bedreigingen met zich mee voor het landschap, zoals nu al is te zien. Ga eens kijken naar het vrij uitgestrekte gebied ten Noorden van Twisk, de uitbreiding van de Ursemmerplas, langs de Langereis bij Aartswoud en bij vuurtoren De Ven in Enkhuizen. Ook binnen de bebouwde kom wordt op veel plaatsen waterberging gerealiseerd, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken en in de vestinggracht van Enkhuizen. Er zijn meer plannen voor waterberging, met grote gevolgen voor de natuur en het aanzien van het landschap.