KNHS


Onervarenheid speelt Tim Lips in dressuurring parten 10 augustus 2008
TimLips-Oncarlos

Anky: Ik zie dit als een leerproces

HONG KONG (KNHS) - De internationaal zeer jonge (22) en dus onervaren Tim Lips (Made) heeft in het eerste onderdeel van de eventing, de dressuur, op de Olympische Spelen niet weten te overtuigen. Lips moest genoegen nemen met de 41ste plek in de tussenstand van 69 deelnemers en dat was minder dan waarop hij, mede gezien zijn topprestatie onlangs in Aken, had gehoopt. Anky van Grunsven, die in Nederland het jonge talent al regelmatig traint, heeft zich de afgelopen periode in Hong Kong elke dag met Lips en Blom's Oncarlos bezig gehouden. "Het is voor hem de eerste keer dat hij aan de Olympische Spelen meedoet. Ik weet nog dat ik in 1988 in Seoul binnenreed en er niets van bakte. Deze wedstrijd zie ik als een leerproces, en wie had er rekening mee gehouden dat hij met een medaille zou thuiskomen? Niemand, dus waar hebben we het over", aldus Van Grunsven.

Het Olympische stadion biedt plaats aan 18.000 mensen en vele plaatsen waren gedurende de drie wedstrijdsessies bezet. Het is een druk stadion met weinig rustpunten voor de paarden en dat betekent dat vele paarden last krijgen van spanning. Tussen de juryhokjes staat een tv camera en pal langs de piste is een enorm videoscherm geplaatst. Ook al geen voorwerpen die de sensibele eventing paarden zich op hun gemak laten voelen. Het probleem is dat Oncarlos in en rond de dressuurring alles ziet en in zich opneemt, en de eerste keren dat Tim en zijn paard de wedstrijdring binnenreden trilde het paard van de spanning over zijn gehele lichaam. Maar Tim reed Oncarlos nu heel ontspannen binnen en naar de korte zijde met de juryhokjes. En plotsklaps was er weer de spanning en begon de ruin zich iets op te kroppen. "Op het voorterrein was er al even sprake van spanning, maar dat ebde weg, tot hij de camera en het videoscherm in het oog kreeg. Bij het halthouden om te groeten was er al even sprake van onrust en dat kwam duidelijk aan het licht in de uitgestrekte draf, waar in we een paar passen in galop vielen. Gedurende de proef stroomde de spanning weer weg, maar het kwaad was eigenlijk al geschied. Vanaf dat moment dacht ik: laat ik er maar het beste van maken. Maar eerlijk is eerlijk, het kan honderdduizend keer beter. Je kunt sommige dingen heel erg goed doen, maar de punten die je verdiend krijg je dan niet meer. Waar ik wel blij om ben is dat de wissels zeer goed gingen, net als al het andere, want echte fouten hebben we niet gemaakt. Morgen is de cross en we hebben samen laten zien dat Oncarlos fit genoeg is voor de uithoudingsproef op maandag", aldus Tim Lips.

Volgens Anky van Grunsven, waar Tim sinds januari regelmatig traint, lag het niet aan de voorbereidingen dat er sprake was van net iets te veel spanning bij het paard. "We hebben echt geoefend om Oncarlos aan het videoscherm te laten wennen, en eerlijk is eerlijk: de eerste dagen durfde het paard niet in de nabijheid te komen en nu wel en liep hij er zelfs langs. Ik ben niet ontevreden, ook niet over de vorderingen die Tim hier heeft gemaakt. Tim neemt nu meer het initiatief en dat moet ook. Als je heel objectief naar de rit van Tim kijkt zie je dat hij nergens in de proef een fout heeft gemaakt. Dat is een pluim op zijn hoed, want het is knap sturen met een zo gespannen paard. Daarbij komt dat de sfeer van een Olympische Spelen toch ook voor een andere, misschien wel intensere spanning zorgt bij de ruiter dan een gewone wedstrijd. Ik vind dat Tim goed gereden heeft en ik ben als zijn trainer tevreden!", vertelde Anky, die er aan toevoegde: "Het is jammer, maar echt niet meer dan dat, en morgen is de cross en overmorgen het springen en daar kan Tim nog heel veel goed maken".

In de dressuur veranderde in de kop van het klassement in de derde sessie op zondagochtend niet veel. De Australische Lucinda Fredericks blijft met Headley Britannia aan de leiding gaan, terwijl Australië ook aan de leiding gaat in de landenwedstrijd. De Belgische Karin Donkers behield haar voorlopige tweede plaats, net als de Amerikanen dat deden in de landenwedstrijd. Megan Jones uit de USA zakte naar de derde plaats. Derde is nu de Duitse Ingrid Klimke, die met Abraxxas een zeer goede prestatie neerzette. Er werd geen fout gemaakt en het paard was steeds heerlijk voorwaarts, waarbij de controle volledig bleef. Duitsland neemt in de strijd om de teammedailles nu de tweede plaats in.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Tussenstand eventing individueel, na dressuur:


1) Lucinda Fredericks (Aus) - Headley Britannia - 30.40
2) Karin Donckers (Bel) - Gazelle de la Brasserie - 31.70
3) Ingrid Klimke (Dui) - Abraxxas - 33.50
41) Tim Lips (Made) - Blom's Oncarlos - 52.60

Tussenstand eventing teams, na dressuur:


1) Australië - 102.80

2) Duitsland - 110.50

3) USA - 115.60

Foto Tim Lips en Blom's Oncarlos door: www.melissen.net