Ingezonden persbericht


10-08-2008

Juryverslag F1Driven ronde 4

De beoordelingen van ronde 4 in de F1Driven competitie, die liep tot en met het eerste weekend van augustus, zijn bekend. Het was een lange ronde en daardoor hebben de cijfers voor de meeste rijders betrekking op meerdere races. Carlo van Dam kwam daarbij als winnaar uit de bus, met twee afgetekende overwinningen op Suzuka deed hij goede zaken in het Japanse F3 kampioenschap.

We beginnen ditmaal met Shirley van der Lof in de Duitse Formule3. Zij kwam voor eigen publiek op Assen in actie en was daar met name in de kwalificaties erg sterk met een 1e en een 2e plaats in de Trophy klasse. Jammer genoeg eindigde zij in beide races net buiten het podium in deze klasse. De jury herkent in deze kwalificatiesnelheid duidelijk progressie en geeft de Haaksbergse blondine deze ronde met een 6,1 een ruime voldoende. Wel was het natuurlijk jammer dat de goede kwalificaties niet werden omgezet in dezelfde raceresultaten.

In het land van de rijzende zon was Carlo van Dam deze ronde oppermachtig in de Formule3. In beide races startte hij van pole position en wist hij te domineren. Carlo heeft dus het maximale uit zijn weekend weten te halen op de technische omloop van Suzuka. Ook ligt hij inmiddels ruim op titelkoers. De jury schat zijn dominantie op waarde en beloont Carlo daarom met een 8.4.

Aan de prestaties van Chris van der Drift heeft de jury ditmaal een 7,1 toegekend. Hij is tenslotte de toonzetter binnen zijn klasse, maar is daarbij ook niet echt dominant. Het weekend op Brands Hatch, waar hij 1e en 3e werd, was daarbij wel overtuigender dan dat op Estoril waar Chris 2e en 4e werd. In de tussenstand van het kampioenschap heeft hij dan ook een respectabele voorsprong van 13 punten opgebouwd.

Giedo van der Garde wist eindelijk weer te winnen op de bochtige Hungaroring, maar spinde in de race op zondag van de baan. Hoewel de jury erkent dat hij in het kampioenschap weer goede zaken heeft gedaan, was de kwalificatie niet geweldig en betreurt men ook zijn uitvallen op zondag. Zodoende komt Giedo deze ronde uit op een 7,1.

Yelmer Buurman's jurybeoordeling is deze ronde een 4,4, het resultaat op Silverstone was namelijk niet overtuigend en ook op de overige factoren scoorde Yelmer laag. Dit had natuurlijk alles te maken met het verliezen van zijn GP2 stoeltje en de onduidelijkheid rondom de gang van zaken. Het is daarom te hopen dat Yelmer snel een nieuw stoeltje vindt en mee kan blijven doen aan de F1Driven competitie. "Het was voor ons moeilijk deze ronde iets positiefs te zeggen behalve dat dit grote talent ongetwijfeld snel weer ergens gaat scoren", aldus Michiel Mol.

Ho Pin Tung heeft drie tamelijk teleurstellende GP2 weekenden achter de rug. Hoewel hij op Hockenheim in de tweede race nog goed 7e werd, waren het op Silverstone en de Hungaroring weekenden om snel te vergeten. In Hongarije werd zijn goede start overigens ook tenietgedaan door een aanrijding van achteren. De jury komt dit keer niet hoger uit dan een 4,6.

Renger van der Zande wist op Zandvoort voor het massaal toegestroomde Nederlandse publiek een mooie overwinning binnen te halen. Hiermee vormde de F3 race op zondag een Nederlands hoogtepunt van het DTM weekeinde. Daarentegen begon het weekend op Zandvoort iets minder goed. Een race later op de Nurbürgring had Renger wel weer een betere kwalificatie, maar na een degelijke 1e race sloeg op zondag het noodlot toe. Met koppelingsproblemen moest de jonge Nijmegenaar zijn F3 bolide vroegtijdig aan de kant zetten. Deze ronde krijgt Renger een 6.8 als cijfer van het F1Driven panel.

Voor Jeroen Bleekemolen komt de titel in de Porsche Supercup in beeld, want theoretisch kan hij in Valencia al kampioen worden. Desondanks was hij deze ronde, soms buiten zijn schuld, niet echt dominant. Zo werd hij op Silverstone achterstevoren getikt, maar vocht zich wel van achteren prima terug in de punten. Op Hockenheim en de Hungaroring waren de resultaten goed, maar werden er geen overwinningen behaald. Overigens heeft Jeroen zijn stoeltje in de Duitse Carrera cup, waar hij naast de Supercup ook aan deelnam, opgegeven. Dit kwam omdat de auto niet goed voor elkaar was en het team ook niet meewerkte aan een oplossing voor dit probleem. "Hier is absoluut lef en een realistische kijk voor nodig", aldus de jury. Deze ronde komt het cijfer voor Jeroen op een 6.9.

Juryrapport ronde 4:

1 Carlo van Dam: 8,4

2 Chris van der Drift: 7,1

3 Giedo van der Garde: 7,1

4 Jeroen Bleekemolen: 6,9

5 Renger van der Zande: 6,8

6 Shirley van der Lof: 6,1

7 Ho Pin Tung: 4,6

8 Yelmer Buurman: 4,4

Carlo van Dam heeft zijn gemiddelde cijfer dus aardig opgekrikt deze ronde, hij is de nieuwe koploper in de tussenstand vlak voor Giedo van der Garde en Jeroen Bleekemolen. Deze gemiddelde cijfers zijn te zien op F1Driven.com

Met een ruime voorsprong wist ook deze ronde Renger van der Zande weer veel publieksstemmen binnen te halen. In de publiekstussenstand blijft Carlo van Dam aan kop gaan met in zijn kielzog Renger van der Zande.

Publieksstemming ronde 4 :

1 Renger van der Zande: 10

2 Carlo van Dam: 9

3 Chris van der Drift: 8

4 Jeroen Bleekemolen: 7

5 Giedo van der Garde: 6

6 Ho Pin Tung:5

7 Yelmer Buurman:3.5

8 Shirley van der Lof: 3.5
De schaal loopt af van 10 tot 3, rijders met hetzelfde percentage krijgen het gemiddelde cijfer.

De F1Driven Dutch racedriver of the year competitie wordt dus steeds spannender. De gemiddeldes van de Nederlandse talenten liggen bijzonder dicht bij elkaar. De komende ronde wordt dus zeer belangrijk en heeft betrekking op de resterende races van augustus en het eerste raceweekend van september.