Antifascisten voeren actie tegen extreem rechtse actiegroep


EMMELOORD, 20080810 -- Afgelopen zaterdag (9-8-2008) wilde de extreem rechtse actiegroep Voorpost actie voeren bij het circus Belly Wien in Emmeloord. Deze actie was de oprichtingsactie van de nieuwe lokale groep van Voorpost: Voorpost Flevoland. Een eerdere afdeling van Voorpost in Flevoland is verantwoordelijk voor diverse brandstichtingen en pogingen tot brandstichting.

De vorige keer dat er in Flevoland een lokale afdeling van Voorpost actief was heeft dit geleid tot pogingen tot brandstichting bij een synagoge, een islamitische school, een islamitische supermarkt en een helaas geslaagde brandstichting bij een huis waar linkse mensen woonden. Dergelijk geweld en haat is precies wat Voorpost kenmerkt. Zo is actieleider van Voorpost Paul Peters veroordeeld wegens het bekladden van een Joodse begraafplaats in Oosterhout in 2001.

Voorpost doet zich echter voor als een hele nette organisatie, Voorpost is echter totaal geen nette organisatie. Wij willen er voor zorgen dat mensen door het nette masker van Voorpost heen kunnen kijken, want nette racisten bestaan niet. Daarom stond Breek Voorpost zaterdagmiddag in het centrum van Emmeloord om een spontane manifestatie te houden waarbij folders werden uitgedeeld om het winkelende publiek duidelijk te maken dat Voorpost geen nette organisatie is maar een extreem rechtse actiegroep bestaande uit racisten die onder andere door middel van geweld verschillende bevolkingsgroepen het leven onmogelijk wil maken.

Voorafgaand aan de avondvoorstelling van het circus Belly Wien wilde Voorpost flyers uitdelen voor de ingang van het circus. Activisten van Breek Voorpost wilden ook naar het circus om het circusgaande publiek duidelijk te maken dat Voorpost geen nette organisatie is die strijdt tegen dierenleed maar een organisatie die een serieus thema als dierenleed misbruikt om zieltjes te winnen en om hun eigen racistische propaganda te verspreiden. De gang naar het circus werd de antiracistische demonstranten echter onmogelijk gemaakt door de politiemacht van Emmeloord die met verschillende politiewagens en burgerwagens auto's vol met activisten klemreden en achtervolgden. Na een kleine woordwisseling met de officier van dienst werd het verkeer op het kruispunt voor het circus stilgezet zodat de antiracistische demonstranten konden flyeren tegen Voorpost en tegen het gebruik van dieren in het circus. Ook bij de groep van vijf Voorpost demonstranten was een antifascistische demonstrant bezig met het uitdelen van folders om zo het publiek te informeren over het racistische karakter van Voorpost. Na een spontaan protest van een uur begon de circusvoorstelling en kwam het protest ten einde.

Opvallende aanwezige op de demonstratie van Voorpost was mede oprichter van Voorpost Flevoland Thomas Wentzel (19). Toen de ouders van Thomas Wentzel er achter kwam dat hun zoon actief is bij een extreem rechtse organisatie was dit reden voor enige commotie "Ik wil absoluut niet dat hij zich aan Voorpost bindt. Als hij thuis is van zijn werk, zijn de rapen gaar" aldus de moeder van Thomas Wentzel. Na de ophef van zijn ouders heeft Thomas Wentzel gezegd zich terug te trekken uit de organisatie. Hij laat zich echter nog steeds met Voorpost in en was ook aanwezig op het Voorpost protest van zaterdag 9 augustus 2008.

Breek Voorpost is blij met het succesvolle protest tegen Voorpost "wij zijn zeer blij met het feit dat veel mensen uit Emmeloord en omgeving nu weten dat Voorpost staat voor haat, racisme en geweld" aldus een woordvoerder van Breek Voorpost.





Ingezonden persbericht