Gemeente Helmond


Start herinrichting Heistraat

Direct na de bouwvakantie, 11 augustus, wordt begonnen met de herinrichting van de Heistraat.

De werkzaamheden in deze 800 meter lange straat worden in drie fasen uitgevoerd en zullen enkele jaren in beslag nemen. De werkzaamheden die er moeten gebeuren zijn erg ingrijpend. Zo moet de riolering worden vernieuwd en worden de leidingen van de nutsvoorzieningen vervangen en op sommige plaatsen verlegd. Verder worden de rijbaan en de trottoirs opnieuw bestraat met duurzame materialen en wordt er nieuwe straatverlichting en hoogwaardig straatmeubilair geplaatst. Na de herinrichting krijgt de Heistraat een nieuwe uitstraling met een aantrekkelijke mix van winkels woningen en ambachtelijke bedrijfjes.

Overlast
De eerste fase van de herinrichting betreft het gedeelte van het Tolpostplein tot de Jan Stevensstraat. Omdat de werkzaamheden ingrijpend en veelomvattend zijn, is besloten de eerste fase in twee delen uit te voeren Het eerste gedeelte van het Tolpostplein tot aan de Wolfstraat wordt van augustus tot december afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers. Omleidingroutes worden ter plaatse aangegeven. Ondanks het feit dat er zorgvuldig te werk gegaan wordt, kan niet worden voorkomen dat er voor de bewoners en winkeliers overlast ontstaat. Gemeente en aannemer doen er alles aan om die overlast tot een minimum te beperken en om winkels zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Omdat december een drukke maand is voor winkeliers is er in de planning van de werkzaamheden rekening mee gehouden dat de weg dan open is. Het tweede deel van de eerste fase wordt uitgevoerd in de periode januari tot en met maart 2009.

Tolpostplein.
De Tolpost is van oudsher een knooppunt van vijf wegen. Het Tolpostplein wordt helemaal vernieuwd. Het wordt een verhoogd ovaalvormig plein met bomen en een fontein. De weg rondom het plein wordt éénrichtingsverkeer, vergelijkbaar met het principe van een rotonde. Daardoor ontstaat een snelheidsremmend effect voor het autoverkeer.

Informatie bewoners en winkeliers
De bewoners en winkeliers van de Heistraat ontvangen binnenkort een brief van de gemeente met daarin gedetailleerde informatie over allerlei praktische zaken tijdens de werkzaamheden. Alle informatie en de bijbehorende tekeningen liggen bovendien ter inzage in het infocentrum Binnenstad aan de Heistraat 125.