Technische Universiteit Delft
Ampelmann succesvol op Noordzee

De Ampelmann heeft de afgelopen maand succesvol de eerste commerciële klus volbracht op de Noordzee. Aan boord van de Taklift 4, een kraanschip van SMIT, verzorgde de Ampelmann de toegang van en naar het gasplatform in het P14 blok, 45 km ten westen van Scheveningen. Het platform is eigendom van Wintershall. De Taklift fungeerde de eerste weken als accommodatieschip voor de werklui die het platform voorbereidden om verwijderd te worden.
De Ampelmann is een bewegingscompensatie platform, ontwikkeld door de TU Delft, dat sinds januari commercieel geopereerd wordt door de spin-off Ampelmann Company. De techniek van de Ampelmann is gebaseerd op een vliegtuigsimulator: 6 hydraulische cilinders die een dek en loopbrug stilhouden door continu de bewegingen van het schip tegen te sturen, zelfs in grote golven. Direct bij aankomst kreeg de Ampelmann zijn vuurdoop toen een straffe noordoosten wind aantrok tot windkracht 7 en de golven een hoogte van maximaal 5 meter bereikten. Door de bewegingen in alle richtingen te compenseren, bewees de Ampelmann dat zelfs onder deze omstandigheden "offshore access, as easy as crossing the street" kan zijn: in 170 aanlandingen werden 750 overstappen gemaakt.
De Ampelmann Company is druk bezig de serieproductie vorm te geven om begin volgend jaar een aantal systemen operationeel te hebben. Het bedrijf wordt als technostarter gesteund door incubator YES!Delft. Voor de productie heeft de Ampelmann intrek genomen in de voormalige RDM werf, waar het Havenbedrijf Rotterdam het Innovation Dock bouwt voor innovatieve bedrijven in de Maritieme sector. Zo wordt er verder gebouwd aan Hollands Glorie waar vroeger de s.s. Rotterdam werd gelanceerd om de wereldzeeën te bedwingen.

Voor meer informatie: www.ampelmann.nl



Technische Universiteit Delft