Blauw New Media


---

Vrouwen hebben echt geen verstand van voetbal
Onderzoek Blauw Research

Rotterdam , 11 augustus 2008

Het is bewezen. Vrouwen hebben echt geen verstand van voetbal. Dat komt doordat ze het voetbal te weinig volgen in de media. En wie veel voetbal kijkt heeft meer kans de toto te winnen. Dat concludeert Blauw Research op basis van zon 800 EK poule voorspellingen rondom Euro 2008. Verder bleek dat toch ook de voetbalexperts nog wel eens ten prooi vallen aan de waan van de dag. Ook zij dachten massaal dat Hiddink Europees kampioen zou worden na de uitschakeling van Nederland.

Voorafgaand aan het EK heeft Blauw Research de Nederlander gevraagd zich te wagen aan het doen van voorspellingen door het speelschema in te vullen. Via dit initiatief wilde Blauw Research in samenwerking met Isiz de Wisdom of Crowds theorie testen. Is er een manier om vanuit voorspellingen van een mensenmassa goede resultaten te boeken in EK poules? Volgens de schrijver van het Boek Wisdom of Crowds, James Surowiecky, wel. Met de EK voorspelingen konden punten verdiend worden voor het aanwijzen van de winnaars van de diverse wedstrijden en natuurlijk de uiteindelijke Europees kampioen. Daarnaast werden punten verdeeld op basis van elk goed voorspeld aantal doelpunten per land per wedstrijd.

Voetbalwijsheid komt met de jaren, de media spelen een belangrijke rol In totaal waren 297 punten te verdienen. Dit bleek voor geen enkele Nederlander een haalbare kaart. Waarschijnlijk zou zelfs Johan Cruijff niet in de buurt komen van dit aantal (alhoewel...). De beste voorspeller kwam uit op 162 punten. Een man, voetbalgek en iemand die tijdens het EK te herkennen was aan zn vierkante ogen. Hij keek alle live wedstrijden, voor en na beschouwingen en ook nog eens de samenvattingen van de wedstrijden. Vrijwel geen enkel tv-programma met aandacht voor het EK ging aan hem voorbij. Alsof dit nog niet genoeg was las hij de kranten, voetbalbladen en ook teletekst er nog eens op na. Ook het internet werd uitgebreid afgestruind. Het is overigens geen toeval dat juist een man en voetbalgek tot de beste voorspellingen wist te komen. De top van het klassement wordt gedomineerd door mannen en voetbalfans. En opvallend, wijsheid komt met de jaren. Wellicht een idee voor de NOS om Hans Kraay senior maar weer eens van stal te halen.

Nederland hield massaal geen rekening met Spanje Voorkennis bleek de nauwkeurigheid van de voorspellingen dus ten goede te komen. Toch hadden ook de kenners er totaal geen rekening mee gehouden dat Torres de cup zou mogen hijsen. Slechts 3% van alle Nederlanders (kenner of niet) voorzag dat Spanje het EK zou winnen. Voorafgaand aan het EK was Oranje de gedoodverfde favoriet. Dit heeft natuurlijk te maken met chauvinisme en niet zozeer met een rationele voorspelling. Een derde van alle Nederlanders dacht dat Nederland het kunstje van 20 jaar geleden zou herhalen. Met name voetbalkenners zagen de grachten al gevuld met bier. Ook Italië (20%) en Duitsland (17%) werd een favorietenrol toegedicht.

Rusland domineert de waan van de dag
Vanuit het gegeven dat voorkennis de nauwkeurigheid van de voorspellingen ten goede bleek te komen, hebben Blauw en Isiz vlak voor de halve finales nogmaals de Nederlander benaderd zn vingers te branden aan de glazen bol. Worden voorspellingen nauwkeuriger door opgedane kennis in de poule fase en de kwartfinales was de vraag. Het antwoord is een duidelijk nee! In tegendeel: de EK koorts heeft zelfs voetbalkenners massaal meegesleept in de waan van de dag. Na de kansloze nederlaag van Oranje op de elf van de tsaar uit Varsseveld zou Rusland volgens meer dan de helft van Nederland de beste van Europa worden. Arshavin werd zonder twijfel speler van het toernooi, aldus 55% van de kenners. Spanje? Qué tal! Slechts 12% van Nederland dacht voor de halve finales dat Spanje als winnaar in de geschiedenisboeken zou verdwijnen.

Oranje Olympisch kampioen?
Inmiddels staat in deze heerlijke sportzomer een nieuw evenement voor de deur. Op vrijdag 8 augustus 2008 om 8 over 8, gaan de Olympische Spelen in Peking van start. Voor Nederland starten de spelen eigenlijk al op donderdag 7 augustus, wanneer het Nederlands voetbalelftal tegen Nigeria speelt. Wordt Oranje Olympisch kampioen? Vraag het Hans Kraay senior eens!

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Caroline Nevens; +31 10 4000 988; Blauw Research BV

Over Blauw
Blauw Research B.V. is het snelst groeiende full service top 10 onderzoekbureau van Nederland met vestigingen in Rotterdam, Amersfoort, Neurenberg en Londen. Ze ondersteunt bedrijven en instellingen bij het nemen van beslissingen die leiden tot verbeterde stakeholderrelaties, producten en diensten en inzet van middelen. Het bureau levert wezenlijke informatie en heldere inzichten op basis van gedegen onderzoek. Blauw Research staat voor betrokkenheid en originaliteit en is gedreven om haar opdrachtgevers vooruit te helpen. Blauw werkt voor (internationale) klanten in diverse branches o.a. Public, FMCG, Durables, Finance, Energie - en is actief in diverse werkvelden zoals Marketing, Communicatie, Sponsoring, Customer Relations en Pricing. In 2008 verwacht Blauw Research internationaal met 145 medewerkers een omzet van 16 miljoen te hebben gerealiseerd. « terug