Gemeente Middelburg

Nieuwe wandeling over bolwerken

Met zijn lengte van vier kilometer is het bolwerk van Middelburg een van de langste parken van Nederland. Over deze bijzondere plek in Middelburg is een nieuw boekje verschenen: De Groene Vesting.

Het boekje beschrijft een wandeling langs prachtige bomen en opvallende struiken op de bolwerken. Ook bijzondere gebouwen en plekken komen aan bod, zoals de Seismolen, de Joodse begraafplaats en de ijskelder. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

De huidige bolwerkstructuur dateert uit de zestiende eeuw en vervulde tot in de negentiende eeuw een militair doel. Nadat deze functie verviel, werden de wallen omgevormd tot âstadswandelingâ. Tuinarchitect K.G. Zocher veranderde de stadswallen in een stadspark in Engelse landschapsstijl.
In 1944 raakte de beplanting door inundatie onherstelbaar beschadigd. Landschapsarchitect C.P. Broerse en de stichting Nieuw Walcheren maakten herplantplannen in 1946. Duizenden nieuwe bomen en struiken gingen de grond in. Onlangs is grootschalig onderhoud gepleegd op de bolwerken. Vooral rond de molens is gedund voor een betere windvang. Ook de heestervakken en wandelpaden zijn opgeknapt.

De Groene Vesting is een uitgave van het IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie) en gemeente Middelburg. Het zestien paginaâs tellende boekje met plattegrond is voor een euro te koop bij de Tourist Shop aan de Middelburgse Markt. Daar is ook het boekje âDe boom die bindtâ verkrijgbaar met daarin drie wandelingen langs monumentale bomen en andere natuur in de binnenstad van Middelburg.

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl