Ingezonden persbericht


Vergeet de data niet bij een SOA-implementatie!

Progress Software adviseert bedrijven over omgang met datavraagstukken binnen SOA-omgevingen

Rotterdam, 11 augustus 2008 Progress Software Corporation (Nasdaq: PRGS), wereldwijd leverancier van applicatie-infrastructuursoftware, geeft advies voor semantische data-integratie in een Service-Oriented Architecture (SOA). Veel organisaties zijn momenteel druk bezig met het opzetten van een SOA. Hierbij besteden ze echter te weinig aandacht aan optimale data-integratie.

Bij de implementatie van een SOA zijn bedrijven vaak volledig gefocust op het verplaatsen van informatie. Hierbij letten ze er niet altijd op of deze gegevens op hun nieuwe opslaglocatie wel begrepen worden door het systeem , zegt Ken Rugg, Vice-President en General Manager DataXtend van Progress Software. Je kunt allerlei oplossingen verbinden met webservices. Als de eindpunten echter niet weten wat voor gegevens er door het systeem stromen en bedrijven geen laag voor data-interoperabiliteit gebruiken, beschikken ze niet over nauwkeurige informatie, laat staan over een succesvolle SOA.

Het gebruik van SOA s neemt toe. Daardoor groeien voor IT-organisaties de uitdagingen op het vlak van data-integratie. De achterliggende oorzaak is dat verschillende systemen eigen standaarden gebruiken om tot hetzelfde logische concept te komen. Het handmatig controleren en samenvoegen van gegevens die interne en externe systemen uitwisselen, heeft een behoorlijke invloed op de kosten van businessintegratie. Nu bedrijven overgaan van specifieke applicaties naar herbruikbare services door de gehele organisatie heen, moeten ze een manier vinden om de semantische verschillen af te stemmen. Wanneer ze een SOA creëren zonder data-integratiestrategie om deze semantische verschillen te voorkomen, beperken ze de mogelijkheden van een SOA. Sterker nog: hierdoor kan een SOA gedoemd zijn tot mislukken.

SOA-teams integreren services met één allesomvattend netwerk van point-to-point data mappings. Hierdoor ondermijnen ze het basisprincipe van SOA: het losjes koppelen van data en services , zegt David Hollander, President van Mile High XML. Het ontrafelen van al deze mappings is moeilijk en maakt het lastig om veranderingen door te voeren. Terwijl verandering juist een van de behoeften is die bedrijven continu willen kunnen managen. Wanneer bedrijven een algemeen datamodel, ook wel Common Data Model genoemd, effectief implementeren, biedt dit de benodigde flexibiliteit om veranderingen te beheren. Bovendien stelt het organisaties in staat om hun SOA optimaal te ontwikkelen en te integreren.

Een data-integratielaag voor een SOA creëren? Dit zijn dan de belangrijkste stappen.
* Stel vast hoe een algemeen datamodel SOA-projecten beïnvloedt vanuit een overall integratieoogpunt.
* Selecteer de basis van je algemene datamodel; dit kan een industriële standaard zijn, zoals SID voor de Telco-branche, of een zelfgemaakt model.
* Pas dit model aan en breid het verder uit zodat het voldoet aan de eigen specifieke wensen en eisen.
* Ontwerp de data-interoperabiliteitslaag door applicatiediensten te integreren in het algemene datamodel. Zo leg je het verband tussen het servicemodel en het algemene datamodel.
* Implementeer deze laag in je serviceomgeving. Een algemeen datamodel garandeert een consistente informatieoverdracht tussen de verschillende systemen en diensten binnen een SOA. De integratie van semantische gegevens zorgt ervoor dat organisaties alle datastromen in hun netwerk kunnen beheren en reguleren. Deze aanpak resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen bij SOA-projecten en in lagere kosten, en voorkomt problemen als gevolg van slechte datakwaliteit.

Meer lezen:
Meer informatie over de voordelen van een algemeen datamodel bij SOA-implementatie is te vinden onder: Tackling the Data Problem in SOA: Common Models in SOA-based Integration op http://www.progress.com/progress/dataxtend/docs/wp_do_not_forget_data.pdf.

Podcast:
Een podcast over dit onderwerp getiteld: Data Integration in SOA is te vinden via: http://blogs.progress.com/soa_infrastructure/2008/05/data-integration.html.

Tags:
SOA, Common Data Model, implementatie, CDM, data, dataintegratie, Progress Software, DataXtend, SID

Over Progress Software Corporation
Progress Software Corporation levert applicatie-infrastructuursoftware voor de ontwikkeling, implementatie, integratie en het beheer van zakelijke applicaties. Doelstelling van het bedrijf is om de IT-voordelen te optimaliseren en de complexiteit en total cost of ownership te minimaliseren.

Ingezonden persbericht