Bureau Verkeershandhaving


Wegpiraten krijgen taakstraf in revalidatiecentrum

11 augustus 2008

Veroorzakers van ernstige verkeersmisdrijven moeten hun werkstraf uitvoeren bij revalidatiecentra. Dat hebben het Openbaar Ministerie (OM) en Reclassering Nederland afgesproken.

Leerzaam
De bedoeling van de afspraken is dat de mensen die zich schuldig maken aan verkeersmisdrijven van hun werkstraf leren en tegelijkertijd iets terugdoen voor de slachtoffers.

Proef
Reclassering Nederland begint in september een proef in de regio Utrecht-Arnhem. Als die succesvol is, wordt de methode landelijk ingevoerd. De Verkeersdelinquenten krijgen geen verzorgende taak, maar zullen onderhoudswerkzaamheden verrichten voor de revalidatiecentra. Zo kunnen zij van een afstand zien welke gevolgen misdragingen in het verkeer kunnen hebben. Ook wordt tijdens de proef gekeken of direct contact mogelijk is tussen verkeersslachtoffers en taakgestrafte veroorzakers van verkeersongevallen.

Jaarlijks vallen in het Nederlandse verkeer achthonderd doden en duizenden gewonden. Een deel van de slachtoffers herstelt na een ongeval in een revalidatiecentrum.