Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 11 augustus 2008

Kenmerk 141

Betere controle leerlingenvervoer

De gemeente gaat vanaf vandaag scherp controleren of het leerlingenvervoer goed functioneert. Dagelijks zal er met dertig scholen contact zijn over de ervaringen met het leerlingenvervoer. Zo kan er sneller bij problemen worden ingegrepen. Vandaag starten de scholen weer en worden ruim achttienhonderd leerlingen die daar recht op hebben weer vervoerd. Met een aantal maatregelen proberen de gemeente, de stadsdelen en de vervoerders problemen zoals die zich vorig jaar voordeden zoveel mogelijk te voorkomen. Dit blijkt uit een brief van wethouder Lodewijk Asscher aan de gemeenteraad.

Achtergrond
Het leerlingenvervoer is een taak van de stadsdelen. Die melden de te vervoeren leerlingen aan bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), die vervolgens afspraken met de vervoerders maakt. In 2007 deden zich problemen voor waardoor kinderen te laat of helemaal niet naar school werden vervoerd. Soms waren gegevens niet tijdig of onvolledig aan DMO doorgegeven. De late aanmeldingen brachten de planning in de war. Ook was de telefonische bereikbaarheid van de vervoerbedrijven vaak onvoldoende.

Afspraken
Om het leerlingenvervoer beter te laten verlopen is er een aantal maatregelen genomen. Zo is er bij vervoerders reservecapaciteit beschikbaar en is de telefonische bereikbaarheid verbeterd. Dagelijks wordt de situatie in kaart gebracht om bij problemen sneller te kunnen ingrijpen. Stadsdelen informeren ouders en leveren gegevens geordend aan zodat er minder vergissingen worden gemaakt. Bovendien hebben chauffeurs in de week voorafgaand aan het schooljaar zoveel mogelijk kennis gemaakt met de leerlingen en hun ouders.

Knelpunten
Dagelijks zijn er driehonderddertig busjes die ruim achttienhonderd kinderen vervoeren. Daarbij bestaat altijd een kans dat het in een enkel geval niet goed gaat. Ook zijn er veel wegwerkzaamheden waardoor de ringweg sneller volloopt. Wethouder Asscher geeft in de brief aan de gemeenteraad aan dat het volledig uitsluiten van problemen niet mogelijk is.

Pb-141

Voor meer formatie:
Herbert Raat, Bestuursvoorlichting, 020 552 3245

.

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --