KNHS


Regiokampioenschappen Limburg paarden en pony's springen en dressuur 11 augustus 2008

LR De Paardenvriend uit Reuver organiseerde in het weekend van 9 en 10 augustus zowel de Regiokampioenschappen voor de paarden en ponys. In een glad verlopen programma werd ruim aandacht besteed aan alle kampioenen en overige prijswinnaars. Was het op zaterdag stralend weer, zondagmorgen viel de regen met bakken uit de hemel maar gelukkig was het bij de finales van de kampioenschappen van de paarden weer droog.

Dressuur paarden
Gitte Frehen (30) (foto) uit het Zuid-Limburgse Ransdaal die al een heel sterk zomerseizoen achter de rug had waarin zij soms wekelijks met zes tot acht prijzen naar huis ging bewees gisteren dat zij echt de sterkste is van de zware dressuurklasses in Limburg. Met totaal meer dan zestig starters in deze klasses behaalde zij twee gouden plakken en één zilveren. In de klasse Z2 liet zij met haar paard Bella Donna haar naaste concurrente Melissa Tychon, dit seizoen ook zeer sterk rijdend, uit Cadier en Keer met Marinetty in de dressuurproef met een verschil van ruim drie procent achter zich. In de Kür op muziek kwam Tychon echter sterk terug en had zij met een percentage van 69,33 een bijna anderhalf procent hogere score dan Frehen. Voor Tychon was dit echter te weinig om de Limburgse titel weg te houden bij Frehen. In de klasse Z1 was de overmacht van Frehen nog groter en pakte zij zowel de gouden als de zilveren plak met de paarden Unique de Royal Eguit en Vilona. Frehen na de huldiging en het Limburgs volkslied: Ik vind het geweldig dat ik vandaag de Limburgse kampioenstitels heb gepakt in de zwaarste dressuurklasses. Het hele seizoen heb ik goed gereden met mijn paarden en het is super om zo het seizoen af te sluiten. In de klasse Z1 zal ik over enkele weken een van de paarden niet kunnen uitbrengen bij het NK omdat er je per klasse maar één paard mag starten.

Omdat diverse paarden die zij reed verkocht waren is de 31-jarige Hely Poulissen uit Beesel, rijdend voor de organiserende club in Reuver, enkele jaren bij de Limburgse Kampioenschappen uit beeld geweest. Nu is ze weer helemaal terug met haar nog maar pas vijfjarige paard Wian waarmee ze gisteren de Limburgse kampioenstitel en de gouden plak in de klasse M2 veroverde. Met een puntentotaal van 413 behaalt in de afkampronde was Poulissen te sterk voor de overige veertig deelnemers in deze klasse. Poulissen die fulltime werkt in een winkel rijdt daarnaast diverse paarden en won enkele weken geleden nog de Zegwaard Bokaal tijdens het CHIO Rotterdam.

Springen paarden
Van de zestig geselecteerden in de klasse M springen bij het Limburgs kampioenschap in Reuver kwamen negentien foutlozen terug voor een springparcours in de tweede manche. Hierin kwamen relatief veel ruiters en amazones foutloos rond en moest de barrage met dertien deelnemers de nieuwe kampioen opleveren. Als zesde starster zette de 23 jarige Ellen Poels, pas afgestudeerd als podotherapeute, uit het Noord-Limburgse Venrayse kerkdorp Heide een zeer snelle foutloze ronde van36,46 seconden neer. Daarna probeerden diverse kandidaten deze tijd te verbeteren echter dit lukte niemand tot de laatste starter: Whitney Stinges uit Reuver met Le Saphir Royal die een tijd klokte van 33,76 maar acht strafpunten achter haar naam had staan door twee springfouten. De gouden plak en de Limburgse titel was dan ook voor Poels met het paard Camila Z een tienjarige koffievosmerrie (Catango x Libero H). Poels die gedeeltelijk beroepsmatig met de paarden bezig is rijdt totaal vier paarden op wedstrijden. Na de huldiging en een onderdompeling in de waterbak vertelt Poels: Ik heb al verschillende wedstrijden gewonnen en ben diverse keren tweede geworden bij de Limburgse kampioenschappen maar had tot gisteren nog geen titel op zak. Camilla Z is mijn eigen paard en zij heeft een superinstelling en is erg voorzichtig waardoor ik haar in een behoorlijk tempo vloeiend kan blijven rijden welke de snelle tijd opleverde. De titel in de klasse Z springen ging naar de pas 17 jaar geworden Fleur Winkelmolen (foto) uit Grashoek, uitkomend voor LR De Ruif in Meijel, die met het paard Roxan een zeer snelle foutloze barrage van 33,83 neerzette. Met deze tijd was Winkelmolen ruim een seconde sneller dan Dennis Evertse uit Sevenum met Alex die met de zilveren plak genoegen moest nemen. Fleur is pas een jaar gelden overgestapt van de ponys naar de paarden en zij startte toen met de nu 10-jarige bruine merrie in de klasse L. In deze klasse en ook later in het M en Z boekte zij in een jaar tijd veel overwinningen wat zij nu afsloot met de titel van Regiokampioen in Limburg. Training en begeleiding krijgt Fleur van haar vader Jean Winkelmolen die een eigen springstal heeft en daarnaast een gediplomeerd paardengebitverzorger is. Ook de gouden en zilveren medailles in de klasse ZZ springen gingen naar Noord-Limburgse ruiters. Als laatste barragekandidaat reed de zeer ervaren Pieter Keunen, in dienst bij Stal Hendrix, met Uppity ruim een seconde sneller rond dan Rick Janssen uit Merselo met Pointer die tot dan aan de leiding ging in een tijd van 34,82 seconden.

Springen ponys
In de klasse DE-Z springen zette de 14-jarige Jannick Schoonwater rijdend voor de ponyclub uit Baexem zijn traditie voort. Met de zelf opgeleide elfjarige schimmelpony Sparkle Diamond pakt hij nu voor het vierde buitenseizoen op rij de Limburgse kampioenstitel en dit ieder jaar in een klasse hoger. In 2005 kampioen bij de Beginners en daarna ieder jaar kampioen in een klasse hoger waarbij hij nu kampioen werd in de klasse DE-Z. Over twee manches kwamen alléén Schoonwater en Amber Fijen uit Limbricht met Think Twice foutloos rond. Fijen die als eerste startte in de barrage reed een zeer snelle tijd van 32,82 maar had daarbij ook één springfout. Schoonwater startte daarna in de barrage met de bedoeling om op zeker en een foutloze ronde te rijden maar nadat hij de balk van hindernis twee eraf had gesprongen moest hij met volle snelheid verder om Fijen alsnog te kunnen verslaan. Met een verschil 0,52 seconden lukte dit ook nog. Jannick Schoonwater krijgt les van Toon Holtus en daarnaast begeleid zijn vader en hoefsmid Jan Schoonwater, die zelf ook actief was in de springsport, zijn zoon ook nog extra. In de klasse DE-ZZ met vijf deelnemers wist Rens Spreuwenberg uit Kessel met Addie ook een schimmelpony als enige deelnemer drie foutloze rondes te rijden en ging hij net als het vorige winterseizoen met de kampioenstitel in de zwaarste klasse huiswaarts. Teun Vestjens uit Sevenum pakte, die ook het afgelopen winterseizoen dit deed, opnieuw de titel in de klasse D-M met zijn pony Czardas. Van de meer dan dertig deelnemers kwamen er tien foutloos door twee manches zodat de barrage de kampioen moest opleveren. De als vierde in de barrage startende Lindsey Lebens uit Limbricht zette met Milan Moscan de te kloppen tijd van 32,59 neer. Tot de laatste starter lukte dit niemand en moest Teun Vestjens dan ook proberen om de Limburgse titel te pakken. In een supersnelle barrage met zeer korte wendingen reed hij met een tijd van 31,85 bijna een seconde van de tijd van Lebens af en kon Vestjens opnieuw de titel in ontvangst nemen. De meest succesvolle amazone was Lisa Nooren dochter van de bekende oud-springruiter Henk Nooren die nu een springstal heeft in de Belgische Ardennen. Dochter Lisa blijft echter trouw deelnemen aan de wedstrijden in Nederlands Limburg en de kampioenschappen onder de vlag van de ponyclub uit Graetheide. In de klasse C Z springen behaalde Lisa zowel de Limburgse kampioenstitel met haar pony Shaku Zulu van dHoeve als de reservetitel met de pony Never Stop. Daarnaast behaalde zij in de klasse DE-Z nog een bronzen medaille met haar pony Miss Mentos. De meest succesvolle starter bij de verschillende groepen van het springen beginners was Sanne Thijssen uit Baarlo met de pony Sem. Zij reed in de beslissende barrage maar liefst 120 punten bij elkaar.

Dressuur ponys
De zussen Nina (12) en Linda (13) Strous uit Haler, rijdend voor de ponyclub uit Ell, waren zeer succesvol in de zwaarste dressuurklasses. In de eerste proef van de DE- Z1 pakte Nina met haar pony Vincent al een voorsprong van bijna twee procent en ging ze aan de leiding. In de tweede proef gaf ze deze voorsprong niet meer weg en werd zij met een eindscore van 128,83 % Limburgs kampioen. Aylin Filiz Bego uit Thull met Flash werd in deze klasses tweede met een totaalscore van 126,18 %. Linda Strous die met haar pony Bayloveny in de klasse DE-Z2 uitkomt, stond in de eerste en tweede proef met een kleine achterstand tweede waarmee ze in de eindscore op een totaal van 131,89 % uit kwam. De Limburgse kampioenstitel ging naar de zeer sterk rijdende Klinthe de Rijck uit Oostrum die met Omira een totaalscore van 133,45 % neerzette. Zij behaalde afgelopen winterseizoen met deze pony de titel in de klasse DE-Z1. Zeer hoge scores werden behaald door de dressuurdeelnemers in de klasse E Beginners. De winnares Roxanne Hermans uit Sevenum behaalde met Miss-Unity 415 punten en behaalde hiermee de Limburgse kampioenstitel. Zij werd op de voet gevolgd door Ivo Steeghs uit Panningen met Vijury S.

Foto's en tekst: Sjaak van Lear

Paarden
Springen einduitslag:
ZZ: 1. Pieter Keunen, Uppity, 0-0-0-33,23; 2. Rick Janssen, Pointer, 0-0-0-34,82; 3. Erik Ickenroth, Sidney, 0-0-0-39,66. Z: 1. Fleur Winkelmolen, Roxan, 0-0-0-33,83; 2. Dennis Evertse, Alex, 0-0-0-34,96; 3. Wiel Heber, Grazia, 0-0-0-35,36. M: 1. Ellen Poels, Camilla Z, 0-0-0-36,46; 2. Veronique Schmitz, Winner R, 0-0-0-38,42; 3. Petra van Dijck, Santa Lucia, 0-0-0-38,54. L: 1. Rob Gradussen, Qvalle Z, 0-0--35,76; 2. Judith van Neer, Virenty, 0-0--36,64; 3. Marten Gunnarson, White Socks, 0-0--37,71. B: 1. Fieke Houwen, Zjohn G, 0-0-115,5 stp; 2. Minou Diederen, C Joy, 0-0-110,5 stp; 3. Maria Hermans, Zoriandi, 0-0-109,5.

Dressuur einduitslag:
Z2: 1. Gitte Frehen, Bella Donna, 134,18%; 2. Melissa Tychon, Marinetty, 133,84%; 3. Nicky Creemers, Plaisir, 131,74%. Z1: 1. Gitte Frehen, Unique de Royal Eguit, 677; 2. Gitte Frehen, Vilona, 674; 3. Anke Smeets, Undercover, 673. M2: 1. Hely Poulissen, Wian, 413; 2. Loes Geelen, Umiro, 396; 3. Suzanne Schattorie, Woman, 393.
M1: 1. Kristel van Hoef, Urona L.E., 411; 2. Ria van Lier, Wall Street, 391; 3. Niels Bax, For Fortune, 387. L2: 1. Bianca Vliex, Verion, 405; 2. Silvia Faassen, Bockmanns Waitaki, 404; 3. Danielle de Boer, Vanini, 391. L1: 1. Sharon van der Heyden, Just Enjoy, 412; 2. Lena Erlandsen, Gold Stern, 407; 3. Leontien Dings, Vitana V, 405. B: 1. Tim Drummen, Quincy, 405; 2. Zinzi Awegten, Power Star, 401; 3. Nadja Bosten, Zaphira B, 397.
Afdelingsdressuur: Viertal klasse L: 1. LR Wittenhorst , 336. Viertal klasse M: 1. RC Lottum, 313.

Pony's
Dressuur
DE-Z2 totaal 2 proeven: 1. Klinthe de Rijck, Omira, 133,45%; 2. Linda Strous, Bayloverly, 131,89%; 3. Auke Ingenbleek, Romantic Fire, 126,51%.
DE-Z1 totaal 2 proeven: 1. Nina Strous, Vincent, 128,83%; 2. Aylin Filiz Bego, Flash, 126,18%; 3. Maxine Kamps, Dempsy Mary Lou, 125,68%.

DE-M-2: 1. Tessel van Dijk (Ottersum) Amber 402; 2. Daphne Kremer (Bocholtz) Boris van Bree 384; 3. Aniek Pouls, Vogelzangs Spirit, 374.

DE-M-1: 1. Jaimy Vaessen, Da Vinci, 395; 2. Ingeborg van Laarschot, Kyana, 387; 3. Anouk Lucassen, Winner, 368.
DE-L-2: 1. Loes Vissers, Highway S, 411; 2. Sandy Gubbels, Golden Boy, 400; 3. Roxanne Willems, Bounty, 398.
D-L-1: 1. Romy Bemelmans, Westerhuis Bruno, 407; 2. Rowievan Motman, Cindy, 406; 3. Amy de lOr, Ronaldo, 405.
DB: 1. Stijn Denissen, Mon Ami, 389; 2. Vicky Wijnands, Vanity, 387; 3. Amy Daniels, Viva Hollandia, 383.
EL-1: 1. Jose Verhoeven, Asalesto, 412; 2. Dylan van Heugten, Bacardi, 405; 3. Kim Peeters, Kimora, 391.
EB: 1. Roxanne Hermans, Miss-Unity C, 415; 2. Ivo Steeghs, Vijury S, 412; 3. Loek Alards, Passion, 410. CM-1-2: 1. Nadezjna Vaes, Promises, 390; 2. Luca de Rijck, Hollanda S, 387.
CL-2: 1. Maud Vleeming, Fabiola, 391; 2. Laura Vissers, Liberte, 374; 3. Tessa van Horrik, Macho, 371.
CL-1: 1. Hanneke van Haeft, Lady Jane, 387; 2. Elize van Heteren, King, 381; 3. Gyvano Schouws, Loverly, 377.
CB: 1. Nicole Schobers, Chindy, 398; 2. Jelle Peeters, Heibergs Spikey, 396; 3. Iyana Schrijver, Astrid Court Jester, 392. BM-1: 1. Aurora van der Laarschot, Dus, 402.
BB: 1. Sophie Schaepkens, Cupido, T 407; 2. Fauve Smeets, June, 400; 3. Inge Sonnemans, Tessie, 399.
BL-1: 1. Guus Niens, Donja, 395; 2. Silke van Schaaik, Sylvester, 394; 3. Gyvano Schouws, Sjimmy, Boy 391. AB-L-2: 1. Loes van Lier, Vera, 384; 2. Nicole Seuren, Cando, 380; 3. Georgina Ewell, Nibbit, 361. AL-1: 1. Linda de Jong, Vera, 383.
AB: 1. Paulien Vervoort, Dartella, 398; 2. Jill Kuijpers, Bunix, 391; 3. Simone Gortz, Black Pearl, 390.
Afdelingsdressuur einduitslag:
Viertal CDE-M: 1. PC St. Joris-1, 357; 2. PC Lottum-2, 351. Zestal BCDE-L: 1. PC Rijdt met Beleid, 344; 2. PC Noblesse, 301. Viertal BCDE-L: 1. PC Lottum-2, 335; 2. PC Caprilli-2, 327. Zestal ABC-L: 1. PC IJsselsteijn, 329.
Viertal ABC-L: 1. PC Neer, 328.

Springen einduitslag:
DE-ZZ: 1. Rens Spreuwenberg, Addie, 0-0-0-32,29; 2. Nicole Mestrom, Twylight 0-0-8-30,85.
DE-Z: 1. Jannick Schoonwater, Sparkle Diamond, 0-0-4-32,30; 2. Amber Fijen, Think Twice, 0-0-4-32,82; 3. Lisa Nooren, Miss Mentos, 0-4-62,34.
DE-M: 1. Teun Vestjens, Czardas, 0-0-0-31,85; 2. Lindsey Lebens, Milan Moscan, 0-0-0-32,59; 3. Maikel Steeghs, Venlo, 0-0-0-33,63. DE-L: 1. Imke Gradussen, Missis Butterfly, 0-0-35,37; 2. Kelly Hermans, Miss Snowey, 0-0-36,14; 3. Loes Heesen, Harryo R, 0-0-36,94. EB: 1. Janet van den Beuken, Cadanz, 0-0-98 stp; 2. Elke Verstappen, Zerona, 0-0-95 stp; 3. Sanne de Heij, Bloesem, 0-1-98 stp. DB: 1. Bernard Custers, Dietante, 0-0-110,5 stp; 2. Lian Vermeer, Maikel van den Hout, 0-0-107,5 stp; 3. Elis Gortz, Hoppenhofs Iris, 0-0-106,5 stp.
CZ: 1. Lisa Nooren, Shaka Zulu van dHoeve, 0-0-60,86; 2. Lisa Nooren, Never Stop, 4-0-61,64.
CM: 1. Sylvana Prins, Jari, 0-0-32,08; 2. Semmy van de Pas, Paola, 0-4-31,13; 3. Inge Geunis, Arthur, 0-4-37,82. CL: 1. Demy Hermans, Ischa-Luna, 0-0-32,33; 2. Semmy van de Pas, Ryan, 0-0-32,62; 3. Jo-Elle Jorissen, Red Boy, 0-0-39,18.
CB: 1. Amber Brauer, Jolly Jumper, 0-0-113 stp; 2. Bobbi Senn, Chopard, 0-0-109 stp; 3. Sharon Bastian, Moonlight, 0-0-107,5 stp. AB-L: 1. Rowena Steinbach, Pessoa, 0-0-30,61; 2. Demy Hermans, Speedy, 0-0-31,04; 3. Renske Vreeswijk, Never On Sunday, 0-0-32,09. BB: 1. Sophie Schaepkens, Polly Boy, 0-0-112 stp; 2. Lennart Linders, Fameux, 0-0-11,5 stp; 3. Babette Kuijpers, Flying Arrow, 0-0-110 stp. AB: 1. Sanne Thyssen, Sem, 0-0-120 stp; 2. Kylia Houben, Robin, 0-0-113,5 stp; 3. Simone Gortz, Black Pearl, 0-0-102 stp.