Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070827160

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het dreigende tekort aan bloeddonoren (Ingezonden 8 augustus 2008)


1
Bent u bekend met het bericht van Sanquin dat er een tekort aan bloeddonoren dreigt? 1)


2
Herinnert u zich dat de vorige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het niet nodig vond om ook mannen die seks hebben met andere mannen toe te staan bloed te donoren, aangezien er geen landelijk tekort zou dreigen? 2) Hoe kijkt u nu tegen deze uitsluiting van homo's aan?


3
Deelt u de mening dat het discriminatoir is om mannen die seks hebben met andere mannen per definitie uit te sluiten van bloeddonatie?


4
Is u bekend dat het Rode Kruis van mening is dat de maatregel om homo's uit te sluiten van bloeddonatie zowel medisch als wetenschappelijk achterhaald is?


5
Hoe kijkt u aan tegen het advies van het Rode Kruis om mannen na seksueel contact met een andere man voor een jaar uit te sluiten van donatie?


6
Bent u bereid Sanquin indringend te adviseren haar beleid ten aanzien van bloeddonatie door homo's opnieuw tegen het licht te houden?


1) o.a. www.nos.nl

2) Aanhangsel Handelingen nr. 2310, vergaderjaar 2004­2005