Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070827150

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het tekort aan kinderopvang in Vinexwijken. (Ingezonden 8 augustus 2008)


1
Bent u bekend met het bericht waaruit blijkt dat het voor ouders bijna onmogelijk is geworden om kinderopvang te regelen in Vinexwijken? 1) Wat is uw reactie hierop?


2
Deelt u de mening dat het zeer onwenselijk is als moeders hun baan moeten opzeggen en daarmee aan economische zelfstandigheid verliezen, omdat er een gebrek is aan kinderopvang bij hen in de buurt? Zo neen, waarom niet?


3
Deelt u de analyse dat ouders minder snel gebruik zullen maken van kinderopvang als de eigen bijdragen van ouders wordt verhoogd en/ of de vergoedingen worden bevroren of verlaagd? Zo ja, wat is uw inzet om dergelijke maatregelen te voorkomen? Zo neen, waarom niet?


4
Vindt u wachtlijsten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang ook onacceptabel en wat is de actuele stand van zaken rond de wachtlijsten? Wanneer zijn de wachtlijsten eindelijk opgelost?


5
Deelt u de mening dat kinderopvang een basisvoorziening moet zijn zodat er in elke buurt voldoende kwalitatieve kinderopvang beschikbaar is? Zo ja, hoe ziet u hierin de rol voor gemeenten en scholen bij de ontwikkeling van Vinexwijken? Bent u van mening dat zij zich voldoende inspannen?


6
Bent u bekend met de ontwikkeling dat ondernemers in de kinderopvang niet durven te investeren in Vinexwijken, omdat zij bang zijn dat als de geboorte-explosie voorbij is er geen vraag meer zal zijn naar kinderopvang?


7
Hoe gaat u ondernemers in de kinderopvang stimuleren om wel te investeren in Vinexwijken? Kunt u de Kamer hierover vóór Prinsjesdag informeren?


8
Ziet u een mogelijke oplossing in het oprichten van tijdelijke kinderopvangcentra die daarna bijvoorbeeld kunnen opgaan in buitenschoolse opvang? Zo ja, wanneer bent u van plan dit te regelen? Zo neen, waarom niet?


1) De Telegraaf, 7 augustus 2008