Time : 11:03:41
Date : 11 August 2008
Sender Name: essenscia

Producten van kunststof en rubber worden wellicht duurder !

Brussel, 11 augustus 2008 - De kunststof - en rubberindustrie verwacht verdere prijsstijgingen.

- Als gevolg van de dure aardolie worden ethyleen, propyleen en butadieen, de grondstoffen voor kunststof en rubber, 10 tot 25% duurder.

- Volgens Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, zullen de producten die van kunststof of rubber worden gemaakt, wellicht ook duurder worden.

- De sector verwacht wel op termijn een toenemend gebruik van haar producten in toepassingen met een hoge toegevoegde waarde.

Sinds januari 2006 zijn de prijzen van de meeste kunststoffen met 20 tot 30% gestegen. Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen vzw, verwacht verdere prijsstijgingen in het derde en vierde trimester.

In juli is de marktprijs van nafta, het aardoliederivaat waaruit de grondstoffen voor kunststof en rubber worden gemaakt, bijkomend met 100 $/ton gestegen. Nafta is sinds januari 2007 in prijs verdubbeld. Als gevolg hiervan werden in de contracten voor het derde trimester van 2008 aanzienlijke prijsstijgingen genoteerd voor de verschillende grondstoffen. 'Propyleen, ethyleen, en butadieen zijn 10, 20 en 25 % duurder geworden. Het zijn de grondstoffen waaruit kunststoffen zoals polypropyleen, polyethyleen, PVC, slagvast polystyreen en synthetisch rubber worden gemaakt' aldus Henri Vliegen, voorzitter van Federplast.be.

De marges van de producenten van kunststof- en rubberartikelen stonden al onder druk van de gestegen energiekost, de hogere transportkosten en de indexatie van de lonen. De extreme prijsstijging van de grondstoffen kan niet meer worden opgevangen door productiviteitsstijging, kostenbesparing en innovatie. Federplast.be vzw vreest dan ook dat een verdere stijging van het prijsniveau van kunststof en rubber eindproducten onvermijdelijk wordt. De volatiliteit van de grondstofprijzen vraagt ook een meer regelmatige aanpassing dan een jaarlijkse of halfjaarlijkse herziening van de contracten.

Kunststoffen en rubber vinden toepassing in alle soorten markten en producten. Zij zijn grondstoffen voor zowel verpakkingen, producten voor de bouw en huishoudartikelen, als voor medische artikelen, onderdelen van auto's en hoogtechnologische producten voor informatie- en communicatietechnologie.

Henri Vliegen verwacht dat 'de tijd van de goedkope plastiek definitief voorbij is'. Banale producten, zoals het kassazakje in de winkel, maken plaats voor hoogwaardige toepassingen. 'Kunststoffen en rubber worden toenemend gebruikt in lichtgewicht onderdelen van voertuigen die brandstof besparen en de veiligheid verhogen' zegt Henri Vliegen verder. 'Wij vinden ze ook in de netwerken die energie, drinkwater en informatie bij de burger brengen, in bouwmaterialen die beter isoleren, in technologie voor hernieuwbare energie (zonnecellen, brandstofcellen, windturbines ...), in communicatie- en informatietechnologie, in hoogwaardige verpakkingen die de bewaartijd van levensmiddelen verlengen, in medische technologie die de levensverwachting verlengt en die het comfort van zieken en bejaarden verhoogt.'

De hoge kostprijs van de grondstoffen is een extra stimulans voor meer recyclage. 'In België wordt al 30% van het kunststofafval ingezameld voor recyclage in nieuwe kunststofproducten. België staat hiermee aan de top in Europa en deze positieve trend zal zich zeker verder doorzetten.'