Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie op het rapport 'De paarden op, de lanen in'


11 augustus 2008 - kamerstuk

Directie Platteland

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


17 april 2008
08-LNV-B-46 DP. 2008/1051
11 augustus 2008 onderwerp bijlagen eactie op het rapport 'De paarden op, R
de lanen in"
Geachte Voorzitter,

In mijn Visie Paard & Landschap heb ik aangekondigd onderzoek te laten doen naar het recreatieve paardrijden. Ik heb hiertoe in 2007 gevraagd aan de Stichting Recreatie, Kennis- en Innovatiecentrum (KIC) om het volgende te onderzoeken: · Het inventariseren van beschikbare kennis en cijfers over het aanbod van en de behoefte aan recreatief paardrijden in het buitengebied. · Het in kaart brengen van de ruimtelijke spreiding van hippische routestructuren en overige recreatieve voorzieningen voor ruiters en menners. · Het aangeven van lacunes in de beschikbare kennis.

Het onderzoeksrapport `De paarden op, de lanen in. Recreatief paardrijden in het buitengebied' is inmiddels afgerond en door het KIC aan u toegestuurd. De conclusies op hoofdlijnen op landelijk niveau zijn: · er hoeven geen landelijke lange-afstandsroutes voor recreatief paardrijden ontwikkeld te worden;
· opname van paardrijden in het Programma Beheer en de Natuurschoonwet is niet realistisch;

· de openstelling van het boerenland moet gestimuleerd worden; · toegangsregels en bewegwijzering moeten geüniformeerd worden; T · geef extra aandacht aan de Randstad;
· er is meer onderzoek nodig naar recreatief paardrijden.

Reactie op de conclusies van het onderzoek Het onderzoeksrapport maakt inzichtelijk welke mogelijkheden er zijn voor de recreatieve

paardensport. Tevens geeft het rapport een goed beeld van het aanbod van recreatieve routes en paden in de verschillende provincies. De adviezen die het KIC geeft voor het regionale niveau zal ik onder de aandacht van de provincies brengen.

Ik onderschrijf de conclusie om geen landelijke routes te ontwikkelen. Het uniformeren van toegangsregels en bewegwijzering van regionale routes is geen rijkstaak, daarom laat ik dit ter beoordeling door provincies.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 augustus 2008 DP. 2008/1051 2

Het KIC stelt dat opname van paardrijden in het Programma Beheer en de Natuurschoon- wet niet realistisch is. Ik deel deze conclusie van het KIC, de beschikbare middelen binnen deze instrumenten voor het verbeteren van toegankelijkheid van het landelijk gebied worden ingezet voor wandelen en fietsen.
Door financiering van boerenpaden stimuleer ik de toegankelijkheid van boerenland. Het gaat hier echter om wandelpaden. De Taskforce Multifunctionele Landbouw zal verkennen hoe recreatieve en toeristische voorzieningen voor paarden kunnen worden meegenomen in de marketing van het plattelandstoerisme.

Het is mij bekend dat er in het Groene Hart minder mogelijkheden zijn voor recreatief paardrijden doordat er weinig ruiterpaden en routes zijn. Hiervoor is echter ook een reden, de grondslag en kavelstructuur in het Groene Hart is dusdanig dat het aanleggen van ruiterpaden en routes erg moeilijk is en het onderhoud zeer kostbaar. De mogelijk- heden beperken zich tot de bestaande wegen en paden waar - door de recreatieve druk - conflicten kunnen optreden met wandelaars en fietsers.

Tot slot adviseert het KIC om meer onderzoek naar recreatief paardrijden te doen. Ik wil op basis van de dialoog recreatie bekijken in hoeverre extra onderzoek in het kader van de strategische kennisagenda noodzakelijk is en kan worden uitgevoerd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --