Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Heroverweging overgangstermijn verbod op rallyvisserij in de provincies Groningen en Drenthe.


11 augustus 2008 - kamerstuk

Directie Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

Viss. 2008/4498 augustus 2008
---
onderwerp bijlagen

Heroverweging overgangstermijn verbod op rallyvisserij in de provincies Groningen en Drenthe Geachte Voorzitter,

Tijdens het nota-overleg over de Nota Dierenwelzijn op 4 februari jl. is gesproken over het verbod op rallyvissen. Ik heb toegezegd om Sportvisserij Nederland te vragen de overgangstermijn tot het instellen van het verbod op rallyvisserij in de provincies Groningen en Drenthe te heroverwegen (TK 2007-2008, 28 286, nr. 105 en TK 2007-2008, 28 286 en 29 683, nr. 199). Ik heb Sportvisserij Nederland gevraagd de overgangstermijn tot 1 januari 2010 te heroverwegen, zodat het verbod versneld kan worden ingesteld. Op
15 juli heb ik hierop antwoord gekregen van Sportvisserij Nederland. Via deze brief wil ik u hier nader over informeren.

Reactie Sportvisserij Nederland

· Na de invoering van de VISpas en de Kleine VISpas is direct het verbod op de rallyvisserij in Nederland ingevoerd; · Uitgezonderd waren de provincies Groningen en Drenthe. Omdat hier de bakermat ligt van de rallyvisserij was er meer tijd nodig om te komen tot voldoende draagvlak voor het invoeren van de maatregel en het omschakelen naar andere vormen van wedstrijdvisserij; · De regionale hengelsportfederatie Groningen Drenthe heeft direct haar verantwoordelijkheid genomen en na uitvoerig en soms heftig overleg een afbouwregeling overeengekomen, welke leidt tot het verbod per 1 januari 2010; · Het bestuur van deze federatie heeft in het voorjaar van 2008 geconstateerd dat de afbouw en ombouw van de rallyvisserij voorspoedig verloopt. Er bestaat echter geen draagvlak voor het openbreken van de afspraken en dit zou het huidige goed

lopende traject volstrekt nadelig doorkruisen.

Zoals u weet, hecht ik veel belang aan het creëren van draagvlak bij de sector als het gaat om het uitvoeren van mijn beleid. Ik ben dan ook blij dat de georganiseerde sportvisserij zelf het verbod op de rallyvisserij heeft ingesteld en haar verantwoordelijkheid heeft genomen om in onderling overleg een overgangstermijn in te stellen voor de federatie Groningen Drenthe.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 augustus 2008 Viss. 2008/4498 2

Gezien de argumenten die door Sportvisserij Nederland wordt aangedragen om het huidige traject van omschakeling niet te doorkruisen en mijn voornemen geen wettelijk verbod te implementeren waardoor ik aan een private afspraak een wettelijke status zou geven, zie ik geen noodzaak tot aanpassing van de huidige overgangstermijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --