Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Wijziging nieuwe regeling RAD


11 augustus 2008 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DL. 2008/1875 11 augustus 2008 onderwerp bijlagen Nieuwe regeling RAD wijziging 35 cm Geachte Voorzitter,

Inleiding
In mijn brief van 9 juli 2008 heb ik aangekondigd de RAD in te zullen trekken en daarvoor in de plaats een nieuwe regeling op te stellen. Tijdens het AO van 10 juni 2008 inzake de RAD en het advies van de Commissie van Wijzen heb ik u van mijn voornemen tot wijziging van de RAD in kennis gesteld. Op 1 januari 2009 zal de voorgenomen regeling in werking treden.

Nieuwe situatie vanaf 1 januari 2009 Vanaf januari 2009 is het mogelijk om honden met een schofthoogte van ten minste 35 cm die ongewenst agressief gedrag vertonen, in beslag te nemen. Honden die in beslag genomen worden ondergaan een test, afgenomen door een gedragsdeskundige. Als uit de test blijkt dat de agressie in de aard van het beest zit, zal de hond geëuthanaseerd worden.

Grote honden kunnen over het algemeen ernstige beten veroorzaken door grotere kracht en kaakomvang. Tevens boezemen grote honden eerder angst in. Ook wordt door het uitsluiten van de kleinere honden het aantal honden waarop de regeling van toepassing is beperkter. Daar staat echter tegenover dat het vaststellen van een schofthoogte altijd arbitrair is. Deze grens is afkomstig uit de oorspronkelijk RAD-regeling en is niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast is de grens in de praktijk moeilijk handhaafbaar.

Dit alles overwegende kies ik ervoor om af te zien van een ondergrens van 35 cm.

De nieuwe regeling zal dus gaan gelden voor alle honden die ongewenst agressief gedrag vertonen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 augustus 2008 DL. 2008/1875 2

Dit betekent dat vanaf 2009 honden die zich ongewenst agressief gedragen in de openbare ruimte, in beslag kunnen worden genomen, ongeachte de grootte van het dier.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --