Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op Kamevragen Bestuurlijke boete i.v.m. het niet sluitend krijgen van de stalbalans
11 augustus 2008 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018


2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
10 juli 2008 2070825080 DL. 2008/1902 11 augustus 2008 onderwerp bijlagen Kamervragen over voornemens tot bestuurlijke boete i.v.m. het niet sluitend krijgen van de stalbalans Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Koopmans (CDA) over voornemens tot bestuurlijke boete i.v.m. het niet sluitend krijgen van de stalbalans.


1
Kunt u aangeven op welke wijze uw diensten omgaan met de reeds verzonden voornemens tot bestuurlijke boete in verband met het niet sluitend krijgen van de stalbalans? Zijn er al daadwerkelijk bestuurlijke boetes opgelegd of ingevorderd? 1)

Zoals ik in mijn brief van 3 juli jl. al heb aangegeven, gaan mijn diensten in de uitvoering en handhaving van het mestbeleid voor het onderdeel gasvormige stikstofverliezen in de stalbalansen uit van de nieuwe inzichten. Deze nieuwe inzichten hebben inmiddels ook geleid tot een wijziging van een aantal van de forfaits voor stikstofcorrectie in tabel D van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Ook bij al lopende procedures wordt rekening gehouden met de nieuwe forfaits. Als correctie nodig is, dan gebeurt dat in de bezwaar- fase of ambtshalve als er geen bezwaar is ingediend.

Tot nog toe heeft Dienst Regelingen (DR) in vier gevallen over het jaar 2006 bestuurlijke boetes opgelegd waarbij de gasvormige stikstofverliezen een rol spelen. Voor zover de verruiming van de correctie voor gasvormige verliezen effect heeft op de hoogte van deze boetes, zal de boete in de uitspraak op bezwaar of ambtshalve aangepast worden. Daarnaast is er in een beperkt aantal gevallen een voornemen tot bestuurlijke boete verzonden in verband met het niet sluitend krijgen van de stalbalans. Ook bij deze voornemens zal DR in de afhandeling uitgaan van de verruimde forfaits voor de gas- vormige stikstofverliezen.


2
Deelt u de opvatting dat naar aanleiding van uw brieven van 13 juni en 3 juli er zo snel mogelijk duidelijkheid moet worden gegeven aan degenen die een (voornemen tot) bestuurlijke boete hebben ontvangen? 2)

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
11 augustus 2008 DL. 2008/1902 2

Ja. De bedrijven die een (voornemen tot) bestuurlijke boete hebben ontvangen en waarvoor een herberekening van toepassing is, worden naar verwachting medio augustus in een individuele brief door DR geïnformeerd over een eventuele aanpassing van de boete.


3
Wanneer kunnen de ondernemers het, in de genoemde brieven en het in het Algemeen Overleg d.d. 19 juni genoemde, bericht tegemoet zien, dat hen informeert over het feit dat de controles over 2006 zijn afgerond, zodat de ondernemers daarmee duidelijkheid hebben over de wijze van handhaving met betrekking tot de door hen opgegeven stalbalans?

Naar verwachting zijn half september de geplande controles over 2006 afgerond. Zodra dit het geval is, zal DR via een persbericht en een bericht op de internetsite van DR (www.hetlnvloket.nl) het bedrijfsleven en andere geïnteresseerden informeren over de resultaten van de reguliere controles over het jaar 2006. Hierbij wil ik wel opmerken dat het niet uit te sluiten is dat in individuele gevallen in de toekomst feitelijke constateringen aanleiding kunnen zijn om alsnog een onderzoek over het jaar 2006 te starten. In die zin zullen de resultaten over 2006 niet definitief zijn; incidenteel kan een constatering in latere jaren nog aanleiding zijn voor een individueel onderzoek (met als mogelijk gevolg ook een boete) over het jaar 2006.


4
Is het mogelijk om de globale inhoud van het bericht dat de ondernemers informeert over het feit dat de controles over een controlejaar zijn afgerond vooraf af te stemmen met het bedrijfsleven?

Ja. De inhoud van het persbericht/internetbericht met betrekking tot het afsluiten van controlejaar 2006 zal vooraf met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven worden afgestemd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1) Agrarisch Dagblad, 8 juli 2008.

2) Kamerstuk 28 385, nr. 109.


---- --