Gemeente Franekeradeel


11 augustus 2008:

De scholen zijn weer begonnen

Op maandag 11 augustus gaan de kinderen weer naar de basisschool, een week later gevolgd door de leerlingen van het voortgezet onderwijs. Met de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' worden automobilisten en andere weggebruikers gevraagd rekening te houden met jongeren die na een lange vakantieperiode weer het verkeer in gaan. De gemeente Franekeradeel plaatst sandwichborden die verkeersdeelnemers attenderen op de schooljeugd.

Na de vakantie moet iedereen natuurlijk weer een beetje wennen aan het drukke verkeer. Kinderen zijn nog vol van de vakantie en het begin van een nieuw schooljaar. Veel jeugd loopt of fietst een nieuwe route naar een nieuwe school. U moet waarschijnlijk ook weer wennen aan schoolgaande kinderen in het verkeer. Met de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' wil Veilig Verkeer Nederland u hierop attent maken. Want hoe meer rekening we houden met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid!

Waarom de actie 'De scholen zijn weer begonnen'?
Zelf veilig naar school fietsen of lopen is een belangrijke leerervaring voor kinderen. Ouders noemen onveilige schoolroutes een belangrijk beletsel voor het niet zelfstandig naar school laten gaan van hun kinderen. Kinderen zijn in ontwikkeling. Ze spelen een groot deel van de tijd en handelen impulsief. Daardoor doen ze soms onverwachte dingen. Ook hebben ze een langere reactietijd dan volwassenen en kunnen niet meteen toepassen wat ze geleerd hebben.

Hoe kunt u rekening houden met kinderen?


* Nader kruispunten langzaam, dan heeft u tijd om op onverwachte situaties te reageren.
* Haal kinderen in met een veilige afstand en snelheid.
* Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen: kijk nog een keer extra wanneer u in de buurt van een school of van een schoolroute bent.
* Breng zelf uw kinderen met de fiets of lopend naar school.

Sandwichborden
Op de verschillende invalswegen in Franekeradeel heeft de gemeente sandwichborden geplaatst om automobilisten erop te attenderen dat de scholen weer zijn begonnen.