Gemeente Vlieland

motorvoertuigen op het strand

Het college van B&W geeft uitvoering aan de motie, welke maandag 11 augustus 2008 door de fracties van PvdA en ABV is gesteund tijdens de openbare raadsvergadering van de gemeente Vlieland, middels publicatie van de hierna volgende tekst.

Met motorvoertuigen op het strand
Vlielanders delen hun ongerustheid over de afkalvende duinen (algemeen belang). Tegelijkertijd vinden ze het een vanzelfsprekend recht om met een motorvoertuig op het strand te mogen rijden (privé belang). Soms komen algemeen belang en privé belang met elkaar in conflict. Na elke stevige noord- of noordwestelijke storm blijkt de zee weer ergens een reepje duin te hebben afgeslagen. De aanblik van weggeslagen duin wekt ongerustheid op. Tijdens de informatie-avond over Dynamisch Kustbeheer op 30 januari, kon de aanwezige delegatie van Rijkswaterstaat en externe duindeskundigen die ongerustheid maar nauwelijks wegnemen. Geruststellende woorden waren: `we suppleren indien nodig', `de veiligheid is niet in gevaar' en `door natuurlijk processen als verstuiving wordt het duin alleen maar sterker'. Centraal in deze herstellende werking van het zand staan de zogenaamde embryonale duinen. Dit zijn de lage duinen, die ontstaan waar pioniersplanten de kans hebben gekregen te groeien. Zeeraket is zo'n pioniersplant - momenteel fraai lila bloeiend te bewonderen - die zijn zaden door het zeewater laat meenemen en zich zo kan vestigen op de hoogwaterlijn van de laatste storm.
Het is in ons algemeen belang dat dit proces van duinvorming ongestoord kan plaatsvinden. Daar waar de vegetatie wordt vernield, vindt geen duinvorming plaats. Dan slaat de zee de volgende storm niet die prille duintjes weg, maar het volgende reepje van de zeewerende duinen.
Het is enkel privé belang om met een motorvoertuig door de duinen te rijden waarbij mogelijk schade ontstaat aan de vegetatie en de prille duinen. Leuk, spannend! Kicken! Maar dat geldt alleen voor u, op dat moment, niet voor ons en ook niet meer voor u als er mede door uw toedoen weer een reepje duin wordt weggeslagen. Dat duin zorgt namelijk ook voor úw veiligheid.
Rijden op het strand is toegestaan met inachtneming van de beperking voor de periode 1 mei - 1 oktober waarin tussen 08:00 uur en 20:00 uur niet met motorvoertuigen op het strand gereden mag worden in het gebied ten oosten van het Pad van Twintig.
Behoud van het duin is in ons aller belang. Daarom in naam van onze veiligheid, rijdt u alstublieft zoveel mogelijk langs de laagwaterlijn. En durf anderen aan te spreken als ze wel door de duinvoet/duinen rijden.
De fracties in de gemeenteraad van Vlieland van de PvdA en het ABV.