Financieel topjaar voor de academische ziekenhuizen


AMSTELVEEN, 20080811 -- De acht academische ziekenhuizen in Nederland hebben vorig jaar goede resultaten geboekt. In 2007 steeg de gezamenlijke omzet tot een bedrag van ruim 5,1 miljard euro, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bij elkaar maakten de academische ziekenhuizen een nettowinst van 91 miljoen euro, bijna een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Bij een gezamenlijk eigen vermogen van ruim 650 miljoen euro betekent dat een rendement op eigen vermogen van 14%, zo blijkt uit de jaarlijkse berekeningen door de internetdatabank Zorgsectorinfo.nl.

De omzet steeg over de hele linie, met toenames uiteenlopend van 5 tot maar liefst 21 procent. Met uitzondering van het LUMC in Leiden, dat in 2007 in de rode cijfers terecht is gekomen, werden overal behoorlijke winsten gemaakt.
Het AMC in Amsterdam en het UMC Sint Radboud in Nijmegen (allebei ruim 3,5 miljoen winst), herstelden zich van een verliessituatie in 2006. Bij beide ziekenhuizen liep de personeelsbezetting dan ook licht terug, bij het AMC het sterkst met ruim 70 FTE (voltijdseenheden).
De winst van het UMC in Utrecht liep terug van 25,6 miljoen euro in het topjaar 2006, tot 6,0 miljoen in 2007. Nog steeds is dat een behoorlijk rendement van bijna 4 procent. De personeelsbezetting steeg met 138 voltijdseenheden.

Uitschieters

Absolute uitschieter was het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De winst ging hier omhoog van ruim 5 miljoen euro in 2006, tot ruim 41 miljoen in 2007. Dat betekent een rendement van ruim 58% op het eigen vermogen. Dit ondanks het feit dat de personeelsbezetting met 3 procent toenam, tot bijna 5100 FTE in het afgelopen jaar.
Op de tweede plaats van de lijst met uitschieters, volgt het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hier werd de winst ruim verdubbeld tot 26 miljoen euro in 2007. Ook hier steeg de personeelsbezetting licht.
Het UMCG in Groningen zag de omzet met 21 procent flink stijgen. Dit vertaalde zich echter niet in een substantiële stijging van de nettowinst.

Zorgsectorinfo.nl is een internetdatabank met profielgegevens van zorginstellingen in Nederland. De databank is een initiatief van MISA Management Information Services Amstelveen B.V. De databank bevat gegevens van ziekenhuizen over de afgelopen drie jaren.
Voor meer informatie: www.zorgsectorinfo.nl