Ingezonden persbericht


Persbericht

Amstelveen, 11 augustus 2008

Logica voert systeem voor gezichtsherkenning in bij Politie Amsterdam-Amstelland

Automatische gezichtsherkenning als nieuw middel in opsporing Politie Amsterdam-Amstelland gaat, als eerste politiekorps in Nederland, geautomatiseerde gezichtsherkenning gebruiken om verdachten te identificeren en zaken sneller op te lossen. Het politiekorps gebruikt een nieuw computersysteem dat digitale foto's van verdachte personen vergelijkt met foto's van 80.000 'bekenden van de politie' die in de database van de fotoconfrontatiemodule staan. Binnen enkele seconden toont het systeem de personen die de meeste gelijkenis vertonen met de verdachte. Het geautomatiseerde systeem bespaart rechercheurs veel tijd en geeft een richting aan de opsporing. ICT-dienstverlener Logica heeft het systeem, na een succesvolle proefperiode bij het politiekorps, gerealiseerd. Een rechercheur die wil achterhalen of een onbekende verdachte eerder is geregistreerd door het korps, e-mailt digitale beelden van het gezicht van de verdachte naar het gezichtsherkenningsteam. Beelden kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van een beveiligingscamera of een vervalst identiteitsbewijs. Het systeem analyseert de foto en produceert een lijst van personen met de sterkste gelijkenis. Door behalve gezichtskenmerken ook de lengte, leeftijd en geslacht van de verdachte mee te nemen, wordt het zoekresultaat verfijnd. Het team beargumenteert het zoekresultaat en rapporteert dit aan de rechercheur. De methode is vergelijkbaar met hoe een onbekende vingerafdruk wordt vergeleken met een verzameling bekende vingerafdrukken.

Het systeem, dat gebruik maakt van het gezichtsherkenningsalgoritme van Cognitec, legt de onderlinge afstand en verhoudingen tussen gezichtskenmerken zoals ogen, neus en mondhoeken vast. Logica voerde eerder succesvolle proeven uit rond gezichtsherkenning van raddraaiers in het PSV-stadion en veelplegers in het Rotterdamse winkelcentrum Zuidplein.

Het gezichtsherkenningssysteem analyseert de ingevoerde foto en produceert een lijst van alle personen van wie het gezicht een sterke gelijkenis vertoont met het ingevoerde beeld. Klik op plaatje voor hogere resolutie



Ingezonden persbericht