Ingezonden persbericht


EU gaat subsidie voor kipcampagne niet terugeisen

Wakker Dier krijgt begrip, kipsector krijgt miljoenensubsidie.....

Amsterdam, 11 augustus 2008; Het landbouwministerie (LNV) heeft aan Wakker Dier aangegeven dat 'ondanks begrip voor uw standpunt' de EU de 3 miljoen EU-subsidie voor de kippromotiecampagne van de kipsector niet zal terugvorderen. Wakker Dier eiste terugvordering van het geld wegens subsidiemisbruik: de subsidie is verstrekt om informatie te geven over voedselveiligheid en dierenwelzijn terwijl de sector met dit geld een platte receptencampagne voert.

LNV erkent (als controlerende instantie namens de EU) dat de kiprecepten een 'primaire doelstelling' van de kipcampagne zijn maar geeft aan dat de sector secundair wel informatie verstrekt over voedselveiligheid en dierenwelzijn. LNV vindt dit afdoende. Wakker Dier vindt de sumiere informatie over dierenwelzijn misleidend. Daarnaast erkent LNV tevens dat de oorspronkelijke reden om subsidie te verstrekken inmiddels is achterhaald: de subsidie is destijds verstrekt omdat de kipconsumptie vanwege de vogelpest sterk was gedaald. Maar de consumptie is inmiddels hoger dan ooit. Maar 'de goedkeuring is al gegeven voor de gehele looptijd van het programma' waardoor LNV het geld niet meer kan terugvorderen. Wel kondigt LNV een campagne aan na 2009 om met name de vleesconsumptie duurzamer te maken maar acht dit vooralsnog niet tegenstrijdig met de kipsubsidie.

Wakker Dier voerde in juli een ongesubsidieerde tegencampagne 'kip het meest mishandelde stukje vlees' en is zeer teleurgesteld in het antwoord van LNV en zal doorgaan met de eigen tegencampagne. "het lijkt tussen de regels alsof LNV erkent dat per ongeluk 3 miljoen subsidie is verstrekt. Maar miljoenen vleeskuikens kopen niets voor deze erkenning terwijl de kipsector met belastinggeld massaal reclamespotjes uitzendt."

De brief van LNV: http://www.wakkerdier.nl/docs/Brief_LNV_over_subsidie_kipcampagne.pdf

Eerder persbericht Wakker Dier over kipsubsidie: http://www.wakkerdier.nl/persbericht/417/Radiocampagne%3A_%27kip_het_meest_MISHANDELDE_stukje_vlees%21%27/?id=417