Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 11 augustus 2008

Nederlandse Rode Kruis opent giro 7447 vluchtelingen geweld Georgië

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7447 voor hulp aan onder meer de vluchtelingen van het internationale conflict in Georgië. Ruim 40.000 vluchtelingen hebben hun toevlucht gezocht in Noord-Ossetië en 'veilige gebieden' binnen Georgië.

Het onderzoeksteam dat zondag aankwam, trof de Georgische stad Gori grotendeels gehavend aan. De meeste inwoners zijn op de vlucht geslagen uit angst voor een naderende Russische aanval. Nu de oorlog zich uitbreidt tot buiten de grenzen van Zuid-Ossetië, stijgt ook het aantal burgerslachtoffers. 'De situatie is extreem zorgelijk,' reageert Dominique Liengme, hoofd van de internationale Rode Kruis delegatie in Georgië. Het Rode Kruis heeft zondag toegang gekregen tot de Georgische stad Gori die de afgelopen dagen doelwit was van Russische bombardementen. Liengme: 'Wat meteen opviel was hoe weinig mensen er nog in de stad verbleven. Duizenden mensen zijn de stad ontvlucht'.

Een groot aantal vluchtelingen heeft zijn toevlucht gezocht in Noord-Ossetië. Zij verblijven bij familie of vrienden, leven in snel opgezette kampen of zoeken elders een beschut en veilig heenkomen. Het Rode kruis werkt in Noord Ossetië samen met de Russische autoriteiten om de duizenden vluchtelingen te voorzien van tenten, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, voedsel en medicijnen.

Het Rode Kruis is zeer bezorgd over de humanitaire gevolgen voor burgers van het opgelaaide geweld. De humanitaire situatie is flink verslechterd; medisch personeel heeft moeite de gewonden te bereiken en de inwoners van het betreffende gebied zijn verstoken van basisbehoeften zoals water en elektriciteit. Liengme: 'Het is ons tot nu toe niet gelukt om toegang te krijgen tot Zuid-Ossetië. Dat blijft voor ons op dit moment de grootste prioriteit. Onze hulp is juist op deze plek hard nodig'. Een delegatie van het Rode Kruis verblijft in de stad Tbilisi. Het regiokantoor van het Rode kruis bevindt zich in Zugdidi in het westen van Georgië. Daarnaast verblijft een klein onderzoeksteam in de gebombardeerde stad Gori. De hulpoperatie wordt de komende dagen opgeschaald. De aankomende dagen stuurt het Rode Kruis onder meer meer hulpverleners en noodhulp naar de regio.

Het Rode Kruis heeft alle strijdende partijen officieel opgeroepen zich te houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht. Zo wijst het Rode kruis op het onderscheid tussen burgers en zij die direct deelnemen aan de strijd; directe aanvallen op de burgerbevolking zijn verboden onder het oorlogsrecht. Gewonden hebben recht op medische zorg en degenen die niet meer deelnemen aan de strijd (omdat zij gevangen zijn genomen of gewond zijn) moeten humaan worden behandeld.

Het Rode Kruis probeert momenteel toegang te krijgen tot detentie centra van de strijdende partijen om de situatie te monitoren van de gevangenen. Onderdeel van deze inspectie is tevens het detentie centra van de Georgische autoriteiten waar de twee Russische gewonde piloten worden vastgehouden. Daarnaast zal het Rode Kruis proberen het lichaam te repatriëren van de Russische piloot die onlangs in gevechten om het leven kwam.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt direct. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie.


---

Noot voor de redactie,