Gemeente Nijefurd



Korting op OV-abonnementen voor 16 en 17 jarige scholieren


De provincie Fryslân stelt een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar voor korting op de OV-abonnementen voor 16 en 17 jarigen die in Fryslân wonen. Met deze regeling wil de provincie de MBO-scholieren tegemoet komen die met het openbaar vervoer van huis naar school reizen, zij hebben geen recht op een OV-studentenkaart. Velen van hen wonen op het platteland en zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Naar schatting gaat de helft van het aantal 16 en 17 jarigen gebruik maken van de kortingsregeling, ofwel 8.500 van de 17.000 jonge Friezen.

"Hiermee kunnen wij als provincie iets extra's betekenen voorde jongeren en dat doen wij graag, al blijf ik van mening dat ook Den Haag de portefeuille open moet trekken voor de MBO-scholieren. Eerlijk gezegd, ik vind dat Den Haag niet achter mag blijven", zo zegt de Friese gedeputeerde Piet Adema. "Verschillende fracties in de Tweede Kamer zijn met dit onderwerp bezig en ik verwacht dat ze in november bij de begrotingsbehandeling van onderwijs met concrete voorstellen komen."

De Friese kortingsregeling gaat met ingang van het nieuwe schooljaar 2008-2009 in en geldt vooralsnog voor de periode van een jaar. Halverwege dit eerste jaar wordt de regeling geëvalueerd en wordt besloten of de korting ook in het schooljaar 2009-2010 wordt aangeboden. Mocht de Tweede Kamer ook geld beschikbaar stellen, dan kan dit voor het schooljaar 2009-2010 in de Friese regeling verwerkt worden.

Wie denkt dat de provincie de scholieren van de fiets de bus in helpt heeft het overigens goed mis aldus Adema, "De korting is alleen aantrekkelijk voor 16 en 17 jarigen die op meer dan 14 kilometer van school wonen, tot die afstand kunnen ze prima op de fiets naar school. Vooral voor de vele jongeren die vanuit alle hoeken en gaten op het platteland grote afstanden moet overbruggen om op school te komen stellen we die korting beschikbaar."

De korting gaat gelden op alle buslijnen in de Friese OV-concessiegebieden en de regionale spoorlijnen Leeuwarden-Harlingen, Leeuwarden-Stavoren en Leeuwarden-Groningen. De komende maand wordt de kortingsregeling door de provincie en vervoerders uitgewerkt waarna ook bekend wordt wat de precieze korting wordt.