IFAW


Mysterie; Duizend gestrande Pinguïns in Brazilië

(Yarmouth Port - Augustus 2008) - Meer dan 1000 jonge Magelhaenpinguïns zijn stervend of dood aangespoeld op de Braziliaanse kust tot aan Natal in Rio Grande do Norte, 3000 km ten noorden van Sao Paulo. Het IFAW heeft een team van experts op het gebied van pinguïnrehabilitatie uitgezonden om de lokale dierencentra te assisteren bij de noodhulp voor de dieren.

Deze gebeurtenis lijkt een natuurlijk fenomeen te zijn en is de afgelopen 20 jaar twee of drie keer voorgekomen. Het resulteert in de dood van duizenden vogels. `Wat ons erg verraste deze keer is de grote toename in aantallen', zei Valeria Ruoppolo van het IFAW.

De Magelhaenpinguïn (Spheniscus magellanicus) broedt in grote kolonies in zuidelijk Argentinië en Chili en trekt tussen maart en september noordelijk tot aan Zuidwest Brazilië. Volgens experts is een stroom van warmer water (1°C hoger dan normaal) de oorzaak dat de jonge pinguïns noordelijker gegaan zijn, voorbij hun normale gebied, waar ze niet in staat zijn om voldoende voedsel te vinden. Bijna alle pinguïns die gevonden worden op de stranden in het noordoosten van Brazilië zijn jongen en omdat ze uitgehongerd zijn komen ze in extreem slechte staat terecht bij de opvang.

Het IFAW team van experts werkt samen met het Instituto Mamiferos Aquáticos in Salvador, Bahía en het Instituto ORCA in Vitoria, Espiritu Santo, om zoveel mogelijk pinguïns te helpen redden. Het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Duurzame Energie (IBAMA) verwelkomde de expertise van het IFAW voor de rehabilitatie van deze gestrande pinguïns.

Pinguïns in rehabilitatie worden individueel gecontroleerd op de vooruitgang in de behandeling. Ze krijgen vis gevoerd aangevuld met vitamines en worden in kleine badjes geplaatst waar ze kunnen zwemmen om zo hun kracht weer terug te krijgen. Wanneer ze voldoen aan alle, door het IFAW opgestelde, gezondheidsvereisten dan worden ze weer vrijgelaten in de oceaan, hun natuurlijke leefomgeving.

Medewerkers van het IFAW werken nauw samen met de autoriteiten bij IBAMA om ze te adviseren over criteria voor de vrijlating van vogels en geschikte locaties om deze vogels weer uit te zetten, om er zeker van te zijn dat zij genoeg vis tot hun beschikking hebben om te overleven.

IFAW's ervaring met rehabilitatie heeft de levens van tienduizenden pinguïns gered. In 2000 hielp het IFAW om een gehele soort te redden - door 19,000 Afrikaanse pinguïns te rehabiliteren en vrij te laten, die getroffen waren door de Treasure olie ramp in Zuid-Afrika.

Het IFAW wildlife reddingsteam staat alom bekend als de beste in de wereld.



RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands