VVD


11-8-2008

VVD veroordeelt Russische militaire agressie tegen Georgië

VVD-woordvoerder Buitenland Hans van Baalen wil dat de Nederlandse regering, in EU-verband, de Russische militaire agressie tegen Georgië klip en klaar veroordeelt.

De opstandige Georgische regio's Zuid-Ossetië, Abchazië en Adzjarië zijn internationaal erkende onderdelen van de Republiek Georgië. Rusland heeft zich niet in de interne aangelegenheden van Georgië te mengen en zeker niet met militaire agressie. De Verenigde Staten erkenen deze feiten. Dat zal de Europese Unie ook moeten doen. EU-voorzitter Frankrijk draait nu om de hete brij heen.

Rusland bewijst dat zij nog steeds aanspraken maakt op het territorium van de voormalige Sovjet-Unie. Daarvoor mag geen begrip worden opgebracht. De problemen in Georgië dienen dan ook met vreedzame middelen te worden opgelost. Dat betekent een onmiddellijk staakt het vuren. Het verzorgen van de gewonden en ontheemden. Het vertrek van de Russische troepen uit Zuid-Ossetië en via bemiddeling van de VS en EU een vreedzame oplossing van de interne problemen in Georgië.

Een ding maakt de Russische agressie duidelijk. Vladimir Putin is nog altijd de sterke man in het Kremlin en Rusland jaagt nog steeds zijn imperiale ambities na met zowel vreedzame middelen (olie en gas diplomatie) als met geweld.

Maandag 11 augustus 2008

Hans van Baalen: www.hansvanbaalen.nl