Vereniging Natuurmonumenten


AANLEG VEILIGE OVERSTEEK KIKKERS BIJ HIEMSTRASTATE 10-08-2008

Faunapassage
Deze week start Natuurmonumenten met de aanleg van een faunapassage in de Zwiggelterweg langs landgoed Hiemstrastate. In een week tijd worden tunnels en wanden aangebracht in en langs de weg. Kikkers, dassen, en andere kleine dieren kunnen daarna veilig onder de weg door. Met een snelle aanleg, probeert de aannemer de overlast voor het verkeer minimaal te houden. De aanleg van de veilige oversteek is mogelijk door een extra gift van de leden van Natuurmonumenten.

Einde aan verkeersslachtoffers Natuurmonumenten beheert sinds de schenking door de heer Hiemstra in 1968 het landgoed Hiemstrastate. Jaarlijks doodt het verkeer op de Zwiggelterweg grote aantallen amfibieën en andere kleine dieren. `We zijn blij dat straks het grote aantal verkeersslachtoffers onder amfibieën tot het verleden hoort, zegt een tevreden woordvoerder van Natuurmonumenten. `De leden hebben massaal gereageerd op ons verzoek om een extra gift voor de aanleg van de faunapassage'. De nieuwe voorziening is ook goed voor de das, die sinds kort op het landgoed leeft. `Het zou jammer zijn als deze nieuwkomer door een aanrijding weer uit het gebied verdwijnt.' Voor een veilige oversteek worden een aantal grote buizen onder de weg gelegd. Langs beide zijden van de weg komt een veertig centimeter hoge wand, die de dieren naar de buizen leidt. De wand wordt weggewerkt in het talud. Amfibieën en andere kleine dieren kunnen straks niet meer zo de weg op lopen.

Bijzonder kikkerleven
Vooral in voor- en najaar is het druk met dieren die de Zwiggelterweg oversteken. Padden en kikkers trekken naar de plek waar ze zich voortplanten en weer terug. Anders dan vaak wordt gedacht, brengen de meeste amfibieën hun leven door op het land. Daar jagen ze op insecten. Voor de voortplanting zijn ze allemaal aangewezen op water. Daar zetten de amfibieën hun eieren (kikkerdril) af. De kikkervissen uit de dril groeien op in het water. In de fase dat de kikkervissen veranderen in kikkers, verliezen de dieren de kieuwfunctie en gaan ze over naar longademhaling. Slechts één keer per jaar komen ze voor de voortplanting terug naar poelen, vijvers, sloten en vennen. Vooral de geur die het water en de plantengroei afgeven bepaalt de trekroute. Op deze plaats ligt nu de onderdoorgang.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: André Donker, telefoon (06) 25074970