Gemeente Son en Breugel


Politie en gemeente werken samen bij aanpak (zwerf)afval

Iedere gemeente biedt de mogelijkheid om afval netjes kwijt te raken. Elke week wordt huisvuil of tuinafval opgehaald. Overig afval kan naar de milieustraat gebracht worden. Toch wordt ook de gemeente Son en Breugel geregeld geconfronteerd met (zwerf)afval in de natuur.
---

Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het kan soms zelfs gevaarlijk zijn. Bovendien ziet het er gewoon niet uit, die rommel in bos of berm. Afval in je leefomgeving, dat wil toch niemand? Daarom werken de politie in Son en Breugel en de gemeente nauw samen om het probleem van het (zwerf)afval aan te pakken. En u kunt ook helpen.

Grote impact
Veel mensen denken onterecht dat het dumpen van afval niet zoveel kwaad kan. De invloed op onze leefomgeving is echter groot. Zo duurt het bijvoorbeeld 90 jaar voordat een plastic bakje verteerd is. En één liter olie in de grond verontreinigt zo'n 100-duizend liter drinkwater. Het meeste zogenoemde zwerfafval is te vinden bij scholen, in wegbermen en nabij eetgelegenheden zoals fastfoodrestaurants en snackbars. Jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten maken daarvan veel gebruik en zijn dan ook de grootste 'vervuilers'.

Chemisch afval
Ook autobanden, betonmortel en injectienaalden worden geregeld aangetroffen in de natuur. Maar ook gevaarlijk chemisch afval, bijvoorbeeld afkomstig van XTC-productie, en kankerverwekkend asbest wordt gedumpt. Gebleken is dat grote hoeveelheden afval op één plaats grote invloed hebben op de bodemsamenstelling. De vertering duurt lang en er komen planten op een plek die daar niet thuishoren.

Gezamenlijke aanpak
In Son en Breugel wordt het dumpen van afval gezamenlijk aangepakt door de politie en de gemeente. Zo heeft de gemeente een aantal milieuwachters in dienst, die reageren op klachten en meldingen van de inwoners. Op het dumpen van afval staan flinke boetes. Het weggooien van bijvoorbeeld een blikje of een peuk kan tientallen euro's kosten. Naarmate de hoeveelheid gedumpt afval oploopt neemt ook de boete toe. Natuurlijk speelt het soort afval hierbij ook nog een rol. Tja, de vervuiler betaalt.

Maak melding van een dumping
Meldingen van (zwerf)afval kunnen telefonisch worden gedaan bij de politie in Son en Breugel (0900-8844) of bij de gemeente (0499 - 491 491 of www.sonenbreugel.nl). Het is belangrijk dat eventueel bekende kentekens van auto's of namen van afvaldumpers worden doorgegeven, zodat de daders opgespoord kunnen worden.