Gemeente Reimerswaal


Oprichting KNRM reddingsstation Hansweert

Geplaatst op: 11-08-2008

Zoals wellicht bekend heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Hansweert een reddingsstation opgericht. Om een aanvaartijd van 30 minuten binnen het werkingsgebied te kunnen garanderen hebben de Kustwacht en de KNRM besloten dat een reddingsstation in het oostelijk deel van de Westerschelde noodzakelijk is.

Eind 2008 hoopt de KNRM de reddingsboot "Jan van Engelenburg" in Hansweert te kunnen afleveren. Het schip dat de laatste jaren in Scheveningen dienst heeft gedaan is dan geheel gereviseerd en kan weer een aantal jaren mee.
Met een lengte van ca. 15 meter en een breedte van ca 5,5 meter heeft het schip een motorvermogen van 2 x 680 pk. waarmee een snelheid van ca. 60 km per uur kan worden bereikt.
De bemanning bestaat uit 4 personen en het schip kan in geval van nood zelfs 75 geredde personen bergen

Bestuur
Het bestuur van het reddingstation Hansweert (in KNRM kringen de Plaatselijke Commissie (PC) genoemd) bestaat uit de heer J. Huisman, burgemeester van Reimerswaal (die de voorzittersfunctie van de PC waarneemt) en de heren J. Beerepoot uit Wemeldinge, J. Voskuil uit Vlissingen en J. C.J. de Vries uit Hansweert.

30 vrijwilligers
Voor het reddingsstation Hansweert hebben zich ca 30 vrijwillige opstappers gemeld.
Deze opstappers zijn inmiddels allemaal begonnen aan een training die er toe moet leiden dat zij begin volgend jaar zover zijn opgeleid dat het station operationeel kan zijn. Onderdeel van de training is een hoogzeetraining van een week in de maanden oktober en november 2008 bij een gerenommeerd trainingsinstituut in Stonehaven, Noordoost Schotland.

2 KNRM reddingsboten naar Hansweert
Om de trainingen in Hansweert in praktijkomstandigheden te kunnen uitvoeren heeft de KNRM besloten dat er voorafgaand aan de komst van de vaste reddingsboot voorlopig 2 kleinere boten aan het station Hansweert ter beschikking worden gesteld.

Het gaat hier om een boot van het type "Atlantic" genaamd Martijn Koenraad Hof.
Met de afmetingen van ca. 6,5 meter lang en 2,3 meter breed heeft het schip 2 motoren van 75 pk en is het scheepje (dat met 3 personen bemand wordt) goed voor een snelheid van ca 55 km per uur. Er kunnen ook 12 geredde personen aan boord.

De 2e boot is van het type Avon genaamd "Abt" Met de afmetingen van 5,5 meter en een breedte van ruim 2 meter heeft het schip een buitenboordmotor van 90 pk. en is het scheepje (dat ook met 3 personen bemand wordt) goed voor een snelheid van ca 70 km per uur en daardoor dus zeer geschikt om snel ergens ter plaatse te kunnen zijn. Er is daarnaast ruimte aan boord om 8 geredde personen te bergen. Uiteraard zijn de schepen voorzien van marifoon en GPS en andere moderne navigatie hulpmiddelen.

Tot eind 2008 zullen deze reddingsboten in Hansweert ter beschikking zijn t.b.v. de opleiding en training van de vrijwillige opstappers. Daarna zullen deze zoals eerder vermeld worden vervangen door het grotere schip Jan van Engelenburg.

Begin 2009 hoopt de PC haar schip en bemanning zodanig operationeel te hebben dat zij de reddingsdienst voor het oostelijk deel van de Westerschelde voor haar rekening kan nemen.

Nadere info
J.C.J. de Vries Mastgat 3 4417 CM Hansweert
(0113) 38 23 32 06 22 98 00 04