Leesstimulans op basisscholen


HENGELO, 20080807 -- De start van een nieuw schooljaar is tevens de start van een bijzonder initiatief om kinderen te stimuleren thuis te lezen. Kinderen die ook thuis lezen, krijgen meer plezier in lezen en zijn leesvaardiger. Dit vertaalt zich in betere leerprestaties.

Thuis lezen verhoogt de leesmotivatie en prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen. Vanuit die wetenschap zijn Stichting Lezen, Uitgeverij Malmberg (Boektoppers) en Uitgeverij Zwijsen (Leesleeuw) een campagne voor leesbevordering thuis gestart. Kinderen die ook thuis lezen, krijgen meer plezier in lezen en zijn leesvaardiger. Dit vertaalt zich in betere leerprestaties: ze begrijpen teksten beter, werken geconcentreerder, pikken zaken sneller op en stellen vragen.

Alle scholen in Nederland ontvangen in de eerste schoolweek een doos met folders waarin Malmberg en Zwijsen hun boekenpakketten presenteren. Die folders worden uitgedeeld aan alle leerlingen.

Per regio (Noord, Zuid en Midden) wordt één school uitgekozen waar de folders op een speciale, feestelijke manier worden uitgedeeld op de eerste of tweede schooldag en waar kinderboekenschrijver Hans Kuyper diezelfde dag de school zal bezoeken om voor te lezen uit eigen werk en aan alle kinderen en hun ouders te vertellen waarom (voor)lezen zo leuk is.

Stichting Lezen, Malmberg en Zwijsen hebben gezamenlijk een prijs in het leven geroepen, de Boekenprikkel, om basisscholen te belonen die een leuk, innovatief en structureel idee hebben om leerlingen te stimuleren om thuis te lezen. De Boekenprikkel wordt uitgeloofd als extra prijs bij de Nationale Onderwijsprijs. Meer informatie hierover vindt u op www.boekenprikkel.nl.