Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht

30 juli 2008

Utrechtse Introductie Tijd begint op 11 augustus

Nieuwe studenten doen de groeten uit Utrecht

Eén van de grootste studentenevenementen van Nederland, de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), gaat op maandag 11 augustus van start. 3500 nieuwe studenten gaan vier dagen lang - vergezeld van 650 ouderejaarsstudenten - de stad waar ze gaan studeren verkennen. De studenten maken verder kennis met onderwijsinstellingen, cultuur, sport- en gezelligheidsverenigingen. Het thema dit jaar is 'Groeten UIT'.

Enkele onderdelen uit het UIT-programma:

Levensgroot UIT-logo op Jaarbeursplein

Maandagochtend 11 augustus worden de deelnemers verwelkomd in de Jaarbeurs. Hierna zal er vanaf 11.00 uur een bijzondere activiteit plaatsvinden op het parkeerterrein voor de Jaarbeurs. De 4000 deelnemers en ouderejaarsstudenten gaan een levensgroot UIT-logo vormen. Vanuit een vliegtuig wordt een foto van het logo gemaakt, die nog dezelfde dag op een ansichtkaart wordt gedrukt. Deze kaart met daarop 'Groeten UIT, Utrecht', kunnen de deelnemers versturen naar het thuisfront of vrienden.

Botenparade en Openingsconcert

Maandagmiddag vindt de botenparade plaats op de Maliesingel rondom het Lepelenburg. Hier presenteren negentien verenigingen zich op uitgedoste boten aan de nieuwejaars. 's Avonds is er in het Griftpark een openingsconcert met de UIT-band Zilt en bekende nationale artiesten als Leaf, Wipneus & Pim en Jeroen van der Boom.

Vredenburg omgebouwd tot studentenkamer

Het Vredenburg wordt dinsdag omgebouwd tot één grote studentenkamer met banken, barkrukken en kratjes. Alle UIT-deelnemers zullen vanaf 17.00 uur gezamenlijk op het plein eten.

Magie onder de Dom

Illusionist Ramana, hypnotiseur Mr. Black en stand-up comedian Johan Gulik geven op woensdag van 16.00 tot 18.00 uur een optreden op het Domplein.

De UIT-krant

Tijdens de UIT wordt elke dag de UIT-krant uitgegeven. Deze krant staat vol met verslagen van activiteiten, nieuws over het door UIT gesponsorde goede doel, interviews met artiesten en vele andere onderwerpen. De UIT-krant wordt gemaakt door studenten van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.

Het goede doel: Richard Krajicek Foundation

Tijdens de hele UIT wordt aandacht gegeven aan de Richard Krajicek Foundation. Een organisatie die zichzelf ten doel heeft gesteld om sporten voor alle kinderen in Nederland binnen hun bereik te brengen. Zij doet dit door 'playgrounds' aan te leggen waar jongeren onder begeleiding kunnen spelen en sporten. De organisatie heeft een playground genaamd 'De Bloesem' in Utrecht-Oost geadopteerd. De organisatie van de UIT hoopt samen met de deelnemers het bedrag op te halen dat nodig is voor de begeleiding van de playground.

De UIT wordt georganiseerd door de Introductie Commissie Utrecht (ICU) in opdracht van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en in samenwerking met diverse studentenverenigingen en onderwijsinstellingen in Utrecht. Ook dit jaar hanteert de ICU een alcoholbeleid dat in samenspraak met Centrum Maliebaan, centrum voor verslavingszorg, is ontwikkeld. Dit is een voortzetting van het alcoholbeleid van 2003 dat de aanmoedigingsprijs heeft gekregen van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Beeldmateriaal en toegang

Journalisten en fotografen zijn van harte welkom om (onderdelen van) de UIT bij te wonen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij Stephanie Teters, functionaris Communicatie ICU 2008 (contactgegevens staan hieronder). Voor sommige onderdelen is een polsbandje verplicht. Deze is aan te vragen voor vrijdag 8 augustus 16.00 uur.

Meer informatie

Op www.introductie-utrecht.nl is het volledige programma van UIT 2008 te vinden.

Stephanie Teters, Functionaris Communicatie ICU 2008, (030) 253 2234 of 06 43 46 21 71, communicatie@introductie-utrecht.nl. B.g.g. Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.