Gemeente Lansingerland


Bleiswijkse vrouwen toch naar eigen kern voor bevolkingsonderzoek borstkanker

Op maandag 11 augustus a.s. gaat in Bleiswijk opnieuw het Bevolkingsonderzoek Borstkanker van start. We hebben echter in het Gemeentenieuws van twee weken geleden bericht dat de normale standplaats, bij sporthal Rijneveen in Bleiswijk, dit jaar niet mogelijk zou zijn en dat de Bleiswijkse vrouwen naar Bergschenhoek verwezen werden. De standplaats in Bleiswijk blijkt nu toch mogelijk te zijn.

In verband met de vakantie van de beheerder van sporthal Rijneveen was de normale standplaats in Bleiswijk in eerste instantie niet mogelijk. Over de vervangende standplaats in Bergschenhoek ontving de gemeente diverse reacties. Uiteindelijk bleek het toch mogelijk, middels het treffen van enkele maatregelen, de BoBWest-bus bij sporthal Rijneveen, Rembrandtlaan 40 in Bleiswijk te laten staan. De eerste groep Bleiswijkse vrouwen die al waren uitgenodigd voor de locatie Bergschenhoek, hebben inmiddels een aangepaste uitnodiging ontvangen. De overige vrouwen uit Bleiswijk ontvangen nog een uitnodiging met daarin de juiste locatie.

Borstkanker: vroege opsporing vergroot de genezingskans

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen: elk jaar wordt bij ongeveer 10.000 vrouwen in ons land borstkanker geconstateerd. Hoe vroeger de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans is op succesvolle behandeling en genezing. Door het bevolkingsonderzoek kan de ziekte bij vrouwen al vroeg worden opgespoord en zal het aantal vrouwen dat geneest toenemen. Het is dus van groot belang dat zoveel mogelijk vrouwen van 50 tot en met 75 jaar aan het onderzoek, dat één keer in de twee jaar plaatsvindt, deelnemen! Aan het onderzoek zijn voor de vrouwen geen kosten verbonden.

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt in de regio georganiseerd door de Stichting BoBWest en de gemeenten. Het gemeentebestuur van Lansingerland is van mening dat het bevolkingsonderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de bescherming van de gezondheid van de bevolking en adviseert de vrouwen dringend zich te laten onderzoeken als zij de oproep ontvangen.

Informatie over het bevolkingsonderzoek

Voor alle vragen over het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen op werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur bellen met de informatie- en afsprakenlijn van BoBWest tel. 0900-262 9378 (lokaal tarief). Dat geldt ook voor vrouwen die verhinderd zijn of om een dringende reden hun afspraak willen verzetten.
De organisatie verzoekt vrouwen die op de aangegeven datum en tijd verhinderd zijn, dit via de afsprakenlijn te melden. Zij kunnen dan een andere afspraak maken en een andere vrouw kan van de vrijgekomen plek gebruik maken.