Gemeente Heemstede



Herinrichting oever Dr. Schaepmanlaan

nieuwsbericht, 9 augustus 2008

De beschoeiing van de Ringvaart ter hoogte van de Dr. Schaepmanlaan is aan vervanging toe. In samenwerking met de klankbordgroep Dr. Schaepmanlaan is er een plan gemaakt voor de aanleg van een gedeeltelijk natuurvriendelijke oever. Over deze plannen kunt u uw mening geven. Hieronder een korte toelichting.

Inleiding
De oever van de Ringvaart ter hoogte van de Dr. Schaepmanlaan maakt onderdeel uit van een grotere ecologische verbindingszone (de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur). Daarom worden delen van deze oever aangelegd als natuurvriendelijke oevers en wordt de groenstrook heringericht.

De inrichting
De groenstrook met oever tussen de Dr. Schaepmanlaan en de Ringvaart krijgt zowel een recreatieve functie als een natuurfunctie. De recreatieve functie van de groenstrook beperkt zich in de plannen tot het gedeelte dat als gazon is ingericht. In het gazon langs het voetpad zullen tevens twee bankjes worden geplaatst. Op bepaalde locaties langs de oever blijft het goed mogelijk om het water te bereiken. De natuurfunctie komt tot uiting in de aanleg van oevers die overgaan in een vochtig grasland / ruigtezone. Deze zone fungeert als schuil-, broed- en foerageerplaats voor zowel land- als waterdieren. Achter de beschoeiing die net boven het water uitsteekt, wordt oevervegetatie geplant die ervoor zal zorgen dat de golfslag van het water breekt. Door het aanbrengen van gaten in de beschoeiing kan het overtollige water terugstromen. Voor de beplanting is gekozen voor gevarieerde (bloeiende) beplanting, transparant en niet te hoog.

Inspraak en inloopavond
Voordat het college van B&W een besluit neemt over het plan willen wij u graag de gelegenheid geven uw mening kenbaar te maken. Hiervoor wordt op donderdag 28 augustus a.s. een inloopavond in de burgerzaal van het raadhuis (Raadhuisplein 1) georganiseerd. Tussen 19.30 tot 21.00 uur kunt u de plannen bekijken, hierbij uitleg krijgen en kunt u reageren. U ook schriftelijk reageren op de plannen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan: Gemeente Heemstede Postbus 352, 2100 AJ Heemstede.
Om uw mening te kunnen betrekken bij de definitieve besluitvorming, moeten wij uw reactie voor 12 september 2008 ontvangen.

Documentatie

* Planbeschrijving

* Tekening oever

* Dwarsdoorsnedes

* Plantschema's

Vervolg
Het plan wordt naar aanleiding van de reacties mogelijk nog aangepast en voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Als het college instemt met de plannen wordt aan het begin van 2009 deze beschoeiing vervangen. Op hetzelfde moment wordt de oeverstrook heringericht. Hierover volgt tegen die tijd meer informatie.
---