Fraaie inhaalrace Dick Freebird met BRL V6 op Zolder

Rosmalen, 11 augustus 2008 - Dick Freebird heeft tijdens het Masters of F3-weekend in Zolder (België) een fraaie inhaalrace in de BRL V6-klasse neergezet. Nadat de 22-jarige coureur uit Rosmalen in de eerste heat door mechanische problemen was uitgevallen, reed hij zich gisteren tijdens de tweede manche sterk door het veld naar voren, met een 9de plaats als beloning. ,,Daar ben ik erg tevreden mee, want ik moest als 17de van start gaan'', aldus een blije Dick Freebird.

Het raceweekend van de immer spectaculaire Benelux Racing League (BRL) begon voor de rijders al op vrijdag. ,,Zonder vrije training gingen we direct de kwalificatie in'', legde Dick Freebird uit. ,,Ik noteerde aanvankelijk een nette 8ste tijd. Helaas werd de baan op het eind een stukje sneller en gingen nog drie rijders mij op de ranglijst voorbij. Daardoor was de 11de stek mijn resultaat.''

Kapotte aandrijfas
Op zondagochtend, het tijdstip van de eerste manche, kwam het hemelwater flink naar beneden. Getooid met regenbanden begonnen de BRL-coureurs aan de opwarmronde. ,,Precies op het moment dat we ons gingen formeren voor de rollende start, hoorde ik ineens een knak en brak mijn aandrijfas'', vertelde Dick Freebird na afloop. ,,Op zo'n moment maak je nog wel toeren, maar is de aandrijving volkomen verdwenen. Dat is natuurlijk balen, want voordat de wedstrijd was begonnen was ik reeds klaar. Al kan zoiets in de autosport altijd gebeuren. Het blijft immers een sport met techniek. Alleen is het wel toevallig dat ik op Zolder heel vaak pech heb. Vorig jaar ging in de eerste race hier mijn diffusor kapot, waarna in de tweede heat de motor plofte.''

Mooie inhaalrace
Dat Dick Freebird op Zolder ook goed kan scoren, bleek later op de racezondag. Hoewel hij door zijn uitvallen in de openingsheat helemaal achteraan moest starten bij de tweede manche, wist hij binnen 12 rondjes toch nog een toptienpositie te noteren. ,,Ik begon als 17de, maar had een heel goede start'', vertelde de Brabander na afloop. ,,Bij de eerste bocht had ik er al vier of vijf te pakken. Dat ging voortvarend. Helaas kwam ik later een beetje vast te zitten achter Kevin Leest. Ik kon hem nèt niet voorbij, al probeerde ik het natuurlijk wel. Maar omdat de remmen het enorm zwaar hebben op Zolder, werden de schijven heel erg warm en daardoor blokkeerden af en toe de wielen. Dat gebeurde een paar keer, waardoor ik dan een gaatje moest toestaan en dat weer diende dicht te rijden. Maar al met al mag ik erg tevreden zijn. Ik ben in totaal acht man gepasseerd en ben als 9de geklasseerd. Bovendien had ik de zesde snelste rondetijd. Dat is meer dan keurig en geeft vertrouwen voor de komende races'', aldus Dick.

Kalender
De volgende wedstrijden in de Benelux Racing League V6 worden ook op het circuit van Zolder verreden. De Belgische piste is op 14 september het decor voor de negende en tiende manche van de populaire racedivisie.

Uitslag BRL, race 1:

1. Donald Molenaar 12 ronden in 23:38,905,

2. Donny Crevels op 0,614 seconde,

3. Sandor van Es op 6,464.
Dick Freebird valt uit in opwarmronde door mechanische pech.

Uitslag race 2:

1. Donald Molenaar 12 ronden in 20:30,597,

2. Sandor van Es op 2,394 seconden,

3. Nelson van der Pol op 4,554,
9. Dick Freebird op 25,373.

Stand na 8 van in totaal 14 races:

1. Donald Molenaar 131 punten,

2. Sandor van Es 128,

3. Donny Crevels 115,
10. Dick Freebird 45.




Ingezonden persbericht