KNHS

terug

Complimenten voor parcoursbouwer cross country
11 augustus 2008
Cross Country

HONG KONG (KNHS) - Ondanks het feit dat er van tevoren de nodige kritiek was op het werk van de Britse ontwerper van de cross country Mike Etherington - Smith overheerste na afloop van de cross toch tevredenheid. Die tevredenheid was hoofdzakelijk gebaseerd op het gegeven dat er niets gebeurde wat de eventing sport schade kon toebrengen.

Het aantal weigeringen bleef beperkt, net als het aantal valpartijen. Drie keer kwamen ruiter en paard ten val en eenmaal viel alleen de ruiter van zijn paard. Vijfenveertig combinaties reden de cross zonder hindernisfouten rond en dat op een totaal aantal starters van 69. Het tempo dat door de ruiters in de 4.560 meter lange cross moest worden gereden bedroeg 570 meter per minuut. De toegestane tijd bedroeg exact acht minuten en die tijd werd door geen van de combinaties gehaald. Snelste ruiter in de cross was de Australiër Shane Rose, die met All Luck 23 seconden te lang werk had.
Mike Etherington-Smith toonde zich niet verbaasd dat geen enkele ruiter binnen de tijd was gebleven. "Ik heb er nooit in geloofd dat iemand deze cross binnen de tijd zou kunnen rijden", zei de parcoursbouwer, die de ruiters wil feliciteren met het gegeven dat zij allen reden met gevoel en verantwoordelijkheid. Toch leek na afloop van de cross country op de golfbaan van Beas River één paard geblesseerd te zijn en wel het Zweedse paard Keymaster van Magnus Gallerdal. Het paard kwam iets kreupel over de finishlijn en de dierenartsen behandelden het rechtervoorbeen meteen met ijs. Daarna werd het paard overgebracht naar zijn box. Daar werden röntgenfoto's gemaakt en er werd een haarscheurtje geconstateerd. Keymaster werd overgebracht naar de uitstekend geoutilleerde kliniek van de Hong Kong Jockey Club, waar hij komende dinsdag zal worden geopereerd. Professor Leo Jeffcott, die in Hong Kong verantwoordelijk is voor de veterinaire aangelegenheden, sprak over "een niet ongewone kwetsuur voor een sportpaard".

Hinrich Romeike, die nu aan de leiding gaat in de wedstrijd, toonde bijna gedurende de gehele rit een stralende lach. "Ik kan er als ruiter van genieten wanneer ik merk dat mijn paard niet alleen fijn blijft springen, maar ook doorgaat met nadenken. Marius deed vandaag een hele goede job en mogelijk de job van zijn leven. Hij moest echt hard werken, want de bodem was glad. Net als ik hebben alle ruiters de cross bestudeerd en hun ideale lijn gevonden. Toen ik die ging rijden hadden 30 combinaties voor mij dat ook al gedaan, waardoor de bodem diep werd en iets ging zuigen", aldus Romeike.
Ingrid Klimke vond dat de cross te kort duurde. "Het was een zo fantastische ervaring dat het best langer had mogen duren. Dat komt ook omdat Abraxxas een heel fijn gevoel gaf. Hij ging hard heuvelop en in plaats van het daarna rustiger aan te doen gingen we nog harder weer naar beneden", aldus Klimke, die op de één na laatste hindernis de langere weg koos. "Ik maak deel uit van een team en we hadden drie foutloze ritten nodig. Ik had van de coach opdracht gekregen de langere weg te gaan, terwijl ik zelf liever de kortste route had willen nemen. Maar de coach was heel strikt in zijn opdracht en daar heb ik mij aan gehouden", aldus Klimke.
De Belgische Karin Donckers, die na de dressuur tweede stond, was iets teleurgesteld in het feit dat ze niet ruim onder de negen minuten was geëindigd. "Ik wilde in eerste instantie alle hindernissen foutloos springen en pas dan aan de tijd denken. De cross liet zich beter rijden dan ik had verwacht en ik had nergens een slechte sprong", aldus Donckers.
Tweevoudig Olympisch kampioen de Nieuw Zeelander Mark Todd, die na een afwezigheid in de top weer terug in het zadel is, staat in de tussenstand pal achter Tim Lips. "Ik vond het een zware cross en mijn paard Gandalf, dat ik nog niet zo lang ter beschikking heb, heeft voor mij bewezen een paard van wereldklasse te zijn".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Tussenstand eventing individueel na 2 onderdelen:


1) Hinrich Romeike (Dui) - Marius - 50.20

2) Ingrid Klimke (Dui) - Abraxxas - 50.70

3) Megan Jones (Aus) - Irish Jester - 51.00
4) Clayton Fredericks (Aus) - Ben Along Time - 53.40 28) Tim Lips (Made) - Blom's Oncarlos - 75.00

Tussenstand eventing teams na 2 onderdelen:


1) Duitsland - 158.10

2) Australië - 162.00

3) Groot-Brittannië - 173.70

Sfeerfoto cross country door: www.melissen.net