Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meer mensen met een handicap, maar minder uitkeringen per hoofd (11/08/08)

Er zijn meer personen met een handicap in Vlaanderen, maar ze moeten het met minder hoge uitkeringen stellen. Dat blijkt uit cijfers die N-VA federaal parlementslid Sarah Smeyers opvroeg bij de Staatssecretaris voor Personen met een handicap Julie Fernandez Fernandez. Het aantal personen in Vlaanderen dat recht heeft op een tegemoetkoming voor een handicap is over de periode 2003-2007 toegenomen met gemiddeld 7% per jaar. De stijging is het sterkst in de provincie Limburg, waar deze gemiddeld 11,3% bedroeg. In het Waals Gewest nam het aantal gerechtigden toe met 3,5%, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedroeg deze toename slechts 3%.

Achter deze cijfers schuilt een relatief ongelijke evolutie. Vooral in 2004 nam het aantal gerechtigden toe, met 10%. De sterke toename lijkt vooral een gevolg te zijn van de vergrijzing, aldus Sarah Smeyers. Dat kan afgeleid worden uit de jaarverslagen van het directoraat-generaal Personen met een handicap waar de grootste stijging zich vooral situeert in de categorie tegemoetkomingen voor hulp aan bejaarden.

Hoewel er in Vlaanderen dus duidelijk een inhaalbeweging zichtbaar is, zijn er nog steeds meer gehandicapten per inwoners in Wallonië dan in Vlaanderen. In Wallonië krijgt 2,7% van de bevolking een tegemoetkoming voor personen met een handicap, in Vlaanderen is dit
2,5%. Dit geeft ook aanleiding tot een hogere kost per capita: in Wallonië wordt gemiddeld 160,2 euro federaal geld per inwoner besteedt aan uitkeringen voor personen met een handicap, in Vlaanderen is dit gemiddeld 128,2 euro federaal geld per inwoner. In Vlaanderen ligt deze verhouding het hoogst in de provincie West-Vlaanderen (163,6 euro per inwoner), in Wallonië is dit in Henegouwen (182,4 euro per inwoner).

Ook de in totaal uitgekeerde bedragen blijven toenemen, al ligt het gemiddeld groeipercentage in Vlaanderen met 4,2% een stuk lager dan de toename van het aantal gerechtigden. Dit betekent concreet een daling van het gemiddelde bedrag per uitkering, van 5 467 euro per jaar naar 5 102 euro per jaar. Enkel in Brussel was er een toename, van 6 091 per uitkering in 2003 naar 6 584 per uitkering in 2007.

Deze cijfers geven nog maar eens de gevaarlijke richting aan die ons sociaal bestel uitgaat zegt Sarah Smeyers. De groei van de beschikbare middelen voor sociale uitgaven kan de toename van het aantal uitkeringsgerechtigden duidelijk niet bijbenen. In België zijn er zeer veel uitkeringsgerechtigden, waardoor het beschikbare bedrag per gerechtigde onder druk komt te staan. Smeyers benadrukt het gevaar van deze ontwikkeling: Indien de Gewesten niet snel de nodige bevoegdheden en budgettaire verantwoordelijkheden krijgen om met een aangepast activeringsbeleid het economische draagvlak uit te breiden, dreigt het failliet van onze sociale zekerheid.

Auteur:
Kamerlid N-VA
Sarah Smeyers

Meer informatie:
Contactpersoon: Bart Van Camp
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: bart.vancamp@n-va.be
Url: www.n-va.be