Partij van de Arbeid

Extra geld voor kinderen met taalachterstand

11-08-2008 02:35

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma trekt twintig miljoen euro extra uit om het onderwijs aan achterstandskinderen te versterken. Hiermee worden taalachterstanden bij jonge kinderen weggewerkt. Dijksma: Door al vroeg op school spelenderwijs bezig te zijn met taal, krijgen alle leerlingen een eerlijke start.'

Ook wordt met het geld extra aandacht besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze kinderen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die op de basisschool beginnen met een taalachterstand, deze achterstand nauwelijks meer kunnen goedmaken en dat voor- en vroegschoolse educatie een effectief middel is voor het wegwerken en tegengaan van deze achterstanden. Op de langere termijn draagt vroeg- en voorschoolse educatie bij aan minder schooluitval en betere loopbaanperspectieven van leerlingen.

Het extra geld van Dijksma past goed bij de prioriteiten van de PvdA om alle kinderen een gelijke kans te bieden. Want een kind met een achterstand op de basisschool, haalt die vaak nooit meer in. En daardoor blijven deze kinderen altijd op achterstand staan, ook in hun volwassen leven.