Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie: 'Onderzoek is gedegen en heeft positief effect'

Aandeel duurzame houten tuinmeubelen in vier jaar verdubbeld

Amsterdam, 11 augustus 2008 ­ Onderzoek van Milieudefensie naar 'fout hout' bij tuinmeubelverkopers wordt op gedegen manier gedaan, stelt de organisatie in reactie op kritiek van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Ook wil Milieudefensie, dat het onderzoek sinds 2005 ieder jaar doet, de detailhandel niet 'in een kwaad daglicht te plaatsen', zoals de RND stelt. Het onderzoek is bedoeld om het aandeel duurzame houten tuinmeubelen in de winkels te verhogen: koplopers worden geprezen, achterblijvers krijgen een duwtje in de rug.

Milieudefensie controleert sinds 2005 jaarlijks dezelfde tien bedrijven op het aandeel duurzaam en legaal geproduceerd hout (met FSC- of TFT-keurmerk) in hun collectie houten tuinmeubelen. Ook wordt gekeken of deze bedrijven ten onrechte claimen dat hun tuinmeubelen milieuvriendelijk geproduceerd zijn. De keten met het minste FSC-hout krijgt de ludieke 'Botte Bijl Award' uitgereikt. Ketens die het goed doen, krijgen een aanmoedigingsprijs.

De tien ketens (zie voetnoot 1) die Milieudefensie jaarlijks controleert, zijn gekozen omdat zij gezamenlijk een substantieel deel van de verkoop van tuinmeubelen in ons land voor hun rekening nemen. Het is niet zo dat 'een aantal vrijwilligers een paar winkels heeft bezocht en willekeurig heeft gezocht naar het FSC-logo op producten', zoals de RND stelt. Van de tien bedrijven zijn in totaal 69 filialen bezocht, per keten zijn in minimaal vijf vestigingen alle houten tuinmeubelen gecontroleerd. Daarnaast heeft Milieudefensie onderzoek gedaan bij buitenlandse toeleveranciers en Nederlandse tussenhandelaren.

Alle bezochte bedrijven hebben het onderzoeksrapport (zie voetnoot 2) bovendien vóór publicatie toegestuurd gekregen, en kregen de mogelijkheid om te reageren. Daarnaast gaat Milieudefensie altijd in gesprek met de betrokken organisaties.

De winkelinspecties, en de onderzoeken naar buitenlandse toeleveranciers en Nederlandse tussenhandelaren, zijn onderdeel van een project waarmee Milieudefensie streeft naar 100 procent duurzaam geproduceerde houten tuinmeubelen in Nederlandse winkels. Sinds Milieudefensie begon met haar winkelinspecties, in 2005, is het aandeel duurzame houten tuinmeubelen in de onderzochte winkels gestegen van gemiddeld 21 naar 52 procent.

'De inspecties zijn niet bedoeld om de detailhandel zwart te maken, het gaat om het milieuresultaat,' stelt campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie. 'En dat is er: sinds 2005 zijn valse milieuclaims bijna geheel verdwenen en is het aandeel duurzaam hout meer dan verdubbeld. We voeren ook constructief overleg met de sector en werken samen. Zo richten we ons bijvoorbeeld met een aantal houthandelaren op het weren van illegaal hout op de Nederlandse en Europese markt.'.